DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Türkiye, dünyada askeri güç sıralamasında ilk on’ da yer alıyor

Yayınlanma Tarihi : Google News
Türkiye, dünyada askeri güç sıralamasında ilk on’ da yer alıyor

Askeri güç ve havacılık sektöründeki araştırmaları ile bilinen Global Power raporlarında 2020 hava kuvvetleri gücü bakımından en güçlü ülkelerin listesi açıkladı.

Sıralama yapılırken havacılık bütçeleri, personel sayısı, hava sanayilerindeki teknolojik gelişmişlik, iş gücü ve araç sayısı, lojistik gibi kriterler göz önüne alınıyor. Hatta bu sıralamada askeri uçakların bakım onarımı konusunda (Military Aircraft Maintenance, Repair & Overhaul-MRO) yapılan harcamalar dikkat çekiyor. 

Türk Hava endüstrisi güçlü altyapısıyla (Growing reliance) etkili bir ilerleme kaydetti

2020 Askeri Güç Sıralaması ‘na göre  ABD, hem sayısal hem de teknolojik olarak dünyada tartışmasız askeri güç olarak en üst sırada yer alıyor.  Rusya 2. sırada olarak savaş güçleri açısından dünyanın en iyilerinden biri olmaya devam ediyor. Ardından gelen Çin ordusu ve Hindistan ise özellikle  yerel gelişen Askeri-Sanayi Kompleksi ile birlikte büyümeye devam ediyor. Aynı şekilde Türkiye’ nin de raporda endüstriyel altyapısıyla (Growing reliance) güçlü bir ilerleme içinde  olduğu vurgulanıyor.

Sıralamada Türkiye uçak gücü bakımından 10. Sırada görülüyor.

Savunma Harcamalarında askeri  uçak talebi artıyor  

Dünyanın çeşitli bölgelerinde artan gerginlikler savunma bütçelerini arttırdığı gibi askeri uçaklara olan talepleri de yükseltiyor. Ayrıca askeri uçakların insansız ve yapay zeka yoğunluklu prototiplerinin üretilmesine de çalışılıyor. Son olarak ABD Skyborg drone’ ların satın alım işlemlerini kısa sürede başlatacağını açıkladı.

Ayrıca Amerika’da Lockheed Martin tarafından üretilen beşinci nesil, son insanlı savaş uçağı olarak tarif edilen F-35 için 400 milyar dolar harcama planlanıyor. Üstelik 11 ülke de bu uçaklardan 37 milyar dolar değerinde bir satın alma anlaşması yapma hazırlığında.

Buna paralel askeri uçakların bakım onarımı konusunda (MRO) yapılan harcamalar dikkat çekiyor. Dünyada 2008’de MRO (MRO, bakım onarım;Maintenance, RepairandOverhaul) için 58.6 milyar dolar harcanmışken, 2018’de yüzde 14.9 artışla 67.3 milyar dolara yükselmesi öngörülüyor.

Küresel filoda ilk on’dayız

Dünya genelinde 360 binin üzerinde hava aracı var. Bunların 65 binden fazlası ticari uçaklar. 53 bin 500 tanesi ise askeri hava araçları. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) rapora göre küresel askeri filo açısından 10. sırada yer alıyor.

TSK, dünyadaki tüm askeri filonun yaklaşık yaklaşık % 2’sine sahip.

 

 

YORUM YAP