DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Türkiye et ihracatına kısıtlama getirdi!

Yayınlanma Tarihi : Google News
Türkiye et ihracatına kısıtlama getirdi!

Türkiye KKTC, Azerbaycan ve Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti dışındaki ülkelere et ihracatını durdurma kararı aldı. Et ihracatındaki kısıtlama nedeni ise fiyatlarındaki ani yükselişler gösterildi. Buna göre KKTC, Azerbaycan ve Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti dışındaki ülkelere büyükbaş, koyun ve keçi eti ihracatı ikinci bir karara kadar durduruldu.

Böylece “ülke içi et arz güvenliğinin sağlanması, arz talep dengesinin sağlanması” için alınan tedbirler kapsamında son günlerde hızla yükselen et fiyatlarının kısmen önüne geçilebileceği tahmin ediliyor. 

Ancak bu kararın geç alındığı da sektör araştırmalarında belli oluyor; nitekim özellikle Türk lirasının dolar karşısındaki değer kaybıyla birlikte canlı hayvan ihracı bir nevi teşvik gördüğünü ifade eden bazı uzmanlar, örnek olarak sadece Kasım-Aralık 2021’de Katar, İran’a satılan küçükbaş hayvan sayısının 2.5 milyonu bulduğunu ifade ediyor. Nitekim bu yılın ilk 2 ayında canlı hayvan ihracatı % 451 arttı. Büyük kısmı körfez ülkelerine gönderildi.

Uzmanlar konuyla ilgili olarak, ihracat kısıtlamasının doğru olduğunu belirterek, ‘ancak bir ürünün fiyatı ihracatını yasaklayarak değil, üretimi destekleyerek düşer.’ açıklamasını yapıyorlar.

YORUM YAP