DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Türkiye Gıda Enflasyonunda Fark Açıyor!

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Türkiye Gıda Enflasyonunda Fark Açıyor!

Dünyada son aylarda gıda fiyatları düşerken Türkiye’de gıda fiyatları 34 aydan bu yana aralıksız artıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre temmuz ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 47,83 oldu. Temmuzda enflasyon, aylık bazda yüzde 9,49 artarken, aylık enflasyon Ocak 2022’den bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Böylece, temmuz ayı enflasyon rekoru kırıldı. Temmuz’da en yüksek enflasyon, 1997’de yüzde 6,2 gerçekleşmişti.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) açıkladığı Küresel Gıda Fiyat Endeksi’ ne göre ise gıda fiyatları son 15 ayda sadece bir kez yükseldi.

Son aylarda dünyada gıda fiyatları düşüş eğilimi görülürken OECD verileri Türkiye’ ye gıda enflasyonunda sıralamada en üstte yer verdi.

DİSK’in kendi yaptığı hesaplamaya göre gıda enflasyonu ortalama yüzde 60,7 olarak gerçekleşirken emeklilerde gıda enflasyonu yüzde 74,6 oldu. Üçüncü yüzde 20’lik gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 69,2 olurken, düşük gelirli ikinci yüzde 20’lik grubun gıda enflasyonu yüzde 79,3, en yoksul yüzde 20’lik gelir grubun gıda enflasyonu ise yüzde 95,3 olarak gerçekleşti. Dördüncü yüzde 20’lik gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 58,1 olurken, en yüksek gelir grubunun gıda enflasyonu ise yüzde 44,2 oldu. Böylece en yoksul gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 95,3 olurken, en yüksek gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 44 oranında kaldı.

Bu rakamlar düşük gelir gurubundakilerin alım gücü açısından gıda ihtiyaçlarının maliyetinin de çok arttığını gösteriyor.

YORUM YAP