DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Türkiye gıda zammında OECD lideri oldu!

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Türkiye gıda zammında OECD lideri oldu!

Tarımda dışa bağımlılığı her geçen gün artan Türkiye,’ nin TÜİK verilerine göre 2020’nin Kasım ayında gıda fiyatları, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 21,08’lik artış gerçekleşti.

Böylece Türkiye, gıda fiyatlarında yıllık yüzde 20 ‘ye ulaşan artışla OECD ülkeleri arasında lider oldu. Dünyada ise, gelişmekte olan ülkeler arasında ise Arjantin’in ardından ikinci oldu. (Arjantin’de 2020 Aralık itibarıyla yıllık tüketici enflasyonu yüzde 35.8, gıda fiyatlarındaki artış oranı ise yüzde 40.4 düzeyinde.)

Aralık 2020 itibarıyla Tüketici enflasyonu ise yüzde 14.6 olarak açıklandı.

Türk-İş’in aralık ayına ilişkin ‘Açlık ve Yoksulluk Sınırı’ araştırmasına göre, gıda fiyatları Aralık’ta bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19,75 artış kaydetti. Araştırmada açlık ve yoksulluk sınırına ilişkin paylaşılan son rakamlara göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2.589,94 TL oldu.

Gıda fiyatlarındaki artış enflasyon görünümünü de olumsuz etkiledi

CHP Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün verilerine göre dünya gıda fiyatlarının pandemi nedeniyle son 7 aydır yükseldiğini belirterek, “Dünyada gıda fiyatları 2011 yılındaki tarihi zirveye rağmen son 10 yılda yüzde 17 düşerken, bizde yüzde 225 arttı,” dedi.

Gıda fiyatlarındaki artış enflasyon görünümünü de olumsuz etkiledi.

Nitekim Merkez Bankası’ nın faiz artırımı kararında gıda enflasyonu vurgusunda bulunarak, “Türk lirasındaki değer kaybının gecikmeli etkileri, uluslararası gıda fiyatlarındaki yükseliş ve enflasyon beklentilerindeki bozulma enflasyon görünümünü olumsuz etkilemektedir” İfadelerine yer verilmişti.

YORUM YAP

DÖVİZ KURLARI

  • Dolar DOLAR
    ALIŞ SATIŞ FARK
  • Euro EURO
    ALIŞ SATIŞ FARK
  • Sterlin İNG. STERLİNİ
    ALIŞ SATIŞ FARK
  • Frang İSV. FRANGI
    ALIŞ SATIŞ FARK
  • Kanada Doları KAN. DOLARI
    ALIŞ SATIŞ FARK
  • Çeyrek Altın ÇEYREK ALTIN
    ALIŞ SATIŞ FARK
  • Gram Altın GRAM ALTIN
    ALIŞ SATIŞ FARK
  • Bitcoin BITCOIN
    FİYAT DEĞİŞİM

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

  • Satış
    Alış