DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Yemen’ de Suudi Arabistan ve BAE ‘nin savaş suçu işlediği iddia edildi

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Yemen’ de Suudi Arabistan ve BAE ‘nin savaş suçu işlediği iddia edildi

Yemen’ de Suudi Arabistan ve BAE ‘in pek çok savaş suçu işlemiş olabileceği iddia edildi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) Ofisi, Mart 2015-Haziran 2020 arasında 2 bin 138’i çocuk, 933’ü kadın toplam 7 bin 825 sivilin çatışmaların sonucu öldürülmesi ve 12 bin 416 sivilin de yaralanmasını belgeledi.

Bölgedeki savaşta 112 bin kişi öldü, bunların yaklaşık 12 binini sivillerin oluşturuyor.

Raporda, (War Crimes Report) özellikle Yemen iç savaşına katılan uluslararası koalisyonun ana gövdesini oluşturan Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri pek çok savaş suçu işlemiş olabileceğinin altı çizildi.

BAE’nin kendi askeri varlığı dışında 90 bin Yemenli savaşçıyı da destekliyor.

Raporda BAE’nin Yemen’de hava kuvvetleriyle saldırılarının sürdüğü kaydedildi.

Raporda, BAE Hava Kuvvetleri’nin 130 binden fazla hava sortisi ve 500 binden fazla uçuş saati tespit edildi. Bölgedeki operasyonlara Deniz Kuvvetlerinin 50’den fazla savaş gemisi, 3 binden fazla personel ve 1000’den fazla deniz misyonunu içeren 3 deniz görev gücü katıldı.

Suudi Arabistan ve Yemen pek çok savaş suçu işledi

Raporda, Suudi Arabistan ve BAE olmak üzere koalisyon güçlerine ait bazı subayların hava saldırılarında “fark gözetme, orantılılık ve tedbir” prensiplerini ihlal ederek savaş suçu işlemiş olabileceği vurgulandı.

İç savaşın hüküm sürdüğü ülkede başta Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere tüm tarafların uluslararası insan haklarını ihlal ettiği belirtilen raporda, tarafların savaş suçu işlediğine dair makul deliller olduğu bildirildi.

YORUM YAP