DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Yeni keşfedilen dev radyo galaksilerin uçtan uca mesafesi 6.5 milyon ışık yılı!

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Yeni keşfedilen dev radyo galaksilerin uçtan uca mesafesi 6.5 milyon ışık yılı!

Gök bilimciler, Samanyolu Galaksisi’nden 62 kat daha büyük iki yeni dev radyo galaksi keşfetti. Keşfedilen galaksilerin uçtan uca mesafesi ise 6.5 milyon ışık yılı.

Radyo Galaksi’ ler devasa radyo ışını huzmeleri saldıkları için bu isimle anılıyor. Galaksideki gaz ve toz kızılötesi termal radyasyon yayılımı sırasında galaksilerin merkezindeki süper kütleli kara deliklerle bağlantılı güçlü manyetik alanlarla etkileşirler. Bununla birlikte radyo galaksilerden çıkan bu radyo ışın huzmeleri, galaksinin kendisinden çok daha büyük olabiliyor ve galaksiler arası uzayda muazzam mesafelere uzanabiliyor.

İşte bu muazzam mesafelerden birini Gök bilimciler inceledi; yeni keşfedilen iki dev radyo galaksi , Samanyolu’ndan 62 kat daha büyük.

Forbes’un haberine göre, Güney Afrika’daki radyo teleskobu MeerKAT ile yapılan keşfin ayrıntıları, “Monthly Notices of the Royal Astronomical Society” dergisinde yayımlandı.

Keşfi yapan ekipte yer alan Cape Town Üniversitesinde görevli bilim insanı Dr. Jacinta Delhaize, evrende yüz binlerce radyo galaksinin keşfedildiğini ancak bugüne kadar sadece 831’inin Samanyolu’ndan 22 kat büyük olduğunun tespit edildiğini vurguladı.

Delhaize, Samanyolu’ndan 62 kat büyük bu dev radyo galaksilerin bir ucundan diğer ucuna mesafenin 6,5 milyon ışık yılı olduğunu söyledi.

Yeni keşif dev radyo galaksilerin sanıldığından daha yaygın olduğu anlamına gelebilir.

YORUM YAP