DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Yithazk Barik: ‘İsrail Devleti kendi içine çökecek!’

Yayınlanma Tarihi : Google News
Yithazk Barik: ‘İsrail Devleti kendi içine çökecek!’

İsrail’in eski Tümgenerali Yitzhak Barik ‘maariv’de yayınlanan makalesinde ‘Hamas ve Hizbullah, askeri sürprizler olmadan, bugün olduğu gibi savaşmaya devam etse bile İsrail Devleti kendi içine çökecek” iddiasını kaleme aldı. sde.org.tr’ da yer alan haberde İsrail emekli Tümgenerali Yitzhak Barik’in ‘maariv’de yayınlanan makalesine yer verildi. Barik yazısında, “Netenyahu, bu sürecin devam etmesi durumunda İsrail Devleti’nin askeri, ekonomik, siyasi ve sosyal açıdan çöküşünü beraberinde getireceğini de biliyor. Hamas ve Hizbullah, askeri sürprizler olmadan, bugün olduğu gibi savaşmaya devam etse bile İsrail Devleti kendi içine çökecek.” ifadesini kullandı.

Barik bu süreci değerlendiren yazısında ordunun yıprandığını ve bir süre sonra yedek ordunun çökebileceğini belirtti.

Yithazk Barik İsrail’i çöküşe götürecek sebepler arasında İsrail Ordusu’nun son yirmi yılda büyük savaşların bittiğine dair dünya görüşlerinden etkilenerek ordusunu tek bir bölgede zar zor savaşabilen (bölgesel savaşta aynı anda altı bölgede savaşmak zorunda kalan) küçük bir kara ordusuna dönüştürdüğüne işaret etti.

İsrail Dost Ülkeleri Kaybediyor

Yithazk Barik’e göre, İsrail Refah’ı işgal ettikten sonra burayı terk etmek zorunda kalacak, Refah’a girmesi, dünya ülkeleri ve İsrail’in barış içinde olduğu Arap ülkeleriyle ilişkilerini tamamen yok edecektir. Bunun çok zor sonuçları olacak ve hepsinden önemlisi İsrail Devleti siyasi ve ekonomik alanlarda tecrit edilecek ve halihazırda başlamış olan silah ambargosu uygulanacak.

”Bibi (Netanyahu) , çatışmaların devam etmesinin siyasi açıdan nasıl etkileneceğini çok iyi biliyor. Savaşın son altı ayında İsrail dost ülkelerle iyi ilişkilerinin kaybediyor. İsrail’e silah ihracatına uygulanan ambargoda da bu açıkça görülüyor ve Fransa bunların başında geliyor. Üstelik İsrail uluslararası etkinliklerden de çıkarılıyor. İsrail’le ilişkileri mükemmel olan dünya ülkeleri arasında hükümet aşırı ve hayalperest olarak görüldüğü için ekonomik alanda zarar görüyor.

İsrail İflas Ediyor

Bibi çok iyi biliyor ki, Gazze’de İsrail ile Hamas ve Lübnan’da Hizbullah arasındaki çatışmanın şiddeti artmasa bile Hamas ve Hizbullah’a karşı yıpratma savaşının devam etmesi, kısa sürede İsrail ekonomisinin çöküşüne yol açacaktır. Bunun pek çok nedeni var ve aşağıdakiler bunlardan sadece bir örnek: Evlerine dönemeyen, çalışmayan ve geçim kaynaklarını kaybetmiş yüz bin yerinden edilmiş insan; İsrail Devleti onları otellerde tutmak için büyük bir servet ödüyor. Üstelik yılın her günü onbinlerce yedek asker işe alınıyor. Ne çalışıyorlar ne de ülke ekonomisine katkı sağlıyorlar. Sadece bu da değil, savaşın devamı için devletin çok büyük harcamaları var. Bütçe açığı hızla artıyor ve üstüne de İsrail Devleti’nin kredi notu düşüyor, bu nedenle İsrail savaşı finanse etmek, devleti rehabilite etmek için aldığı kredilere çok yüksek faiz oranları ödemek zorunda kalıyor. Bütün bunlara dünya ülkelerinin hem ithalat hem de ihracatta İsrail’e yönelik artan ekonomik boykotlarını da eklersek İsrail kısa sürede iflas noktasına ulaşacaktır.

İsrail Toplumu Çökecek

Bibi ayrıca savaşın İsrail toplumunu nasıl etkileyeceğini de yakından biliyor. İsrail kendi içinde çökecek, milli direncini kaybedecek. 7 Ekim’den önce başlamış olan sağ ile sol, dindar ile laik arasındaki çetin çatışmalar birkaç aylık çatışmadan sonra geri dönüyor. Bu durumda, dışarıdan düşmanlar tehditlerini gerçekleştirmeden İsrail içeriden çökebilir.”

YORUM YAP