DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Almanya’dan, Yunanistan’ın Mısır ile imzaladığı deniz anlaşmasına itiraz geldi

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Almanya’dan, Yunanistan’ın Mısır ile imzaladığı deniz anlaşmasına itiraz geldi

Yunanistan, AB Dışişleri Bakanları toplantısında umduğunu bulamadı; Türkiye’ ye yaptırım çağrısının İspanya, İtalya, Macaristan, Almanya, Bulgaristan ve Malta tarafından reddedildiği bildirildi.

Yunanistan’ın talebiyle Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları acil olarak toplandı. Yunanistan’ ın yaptırım çağrısı Türkiye’ nin sismik araştırma gemisi Oruç Reis’ i NAVTEX ilanıyla birlikte sahadaki faaliyetlerine engel olmak amacını taşıyordu.

AB Dışişleri Bakanları toplantılarında Türkiye ile ilişkilerin kötüleşmesinin Doğu Akdeniz’in yanı sıra tüm AB için geniş kapsamlı stratejik sonuçlar doğuracağı konuşuldu.

Türkiye NAVTEX ilanıyla birlikte Doğu Akdeniz’ de egemenlik haklarına ilişkin kararlılık mesajı vermişti. Nitekim Oruç Reis’in sismik araştırmalar için denize açılması sırasında Türk Deniz Kuvvetlerince refakat ve koruma sağlanmıştı. Önceki gün Limnos isimli Yunan fırkateyni, Oruç Reis belirlenen alanda çalışmalarını sürdürürken taciz girişiminde bulundu. Bunun üzerine Oruç Reis’e koruma ve güvenlik sağlayan fırkateynlerden TCG Kemalreis, Yunan fırkateynine doğru yöneldi ve cevabı aldı; Yunan gemisi kaçmak zorunda kaldı.

Türkiye, NAVTEX ilanıyla duyurduğu sahada araştırma yapmasının engellenmesine yönelik aldığı tedbirler arasında donanma eşliğinde sahada kararlılığını gösterirken Yunanistan, AB’nin Türkiye’ye yaptırım uygulaması için AB Dışişleri Bakanlarının toplantısında çağrıda bulundu.

Ancak bu çağrıya en başta İspanya, İtalya, Macaristan, Almanya, Bulgaristan ve Malta tarafından ret cevabı geldi.

Üstelik Kathimirini Gazetesi’ ne göre Almanya’dan, Yunanistan’ın Mısır ile imzaladığı deniz anlaşmasına itiraz geldi.

Bu arada Akdeniz’de Türk kararlılığına karşı Yunanistan’ın Fransa ile ortak tatbikat yapmasına da ABD tepki gösterdi.

AB Dışişleri bakanları 27-28 Ağustos tarihlerinde Berlin’de toplanacak. Bu toplantıda Doğu Akdeniz’ deki son gelişmelerin de değerlendirilmesi bekleniyor.

YORUM YAP