DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Yunanistan, Kıbrıs’ ta, 12 Mil meselesi ve MEB üzerinden siyasal manevra peşinde!..

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Yunanistan, Kıbrıs’ ta, 12 Mil meselesi ve MEB üzerinden siyasal manevra peşinde!..

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres’in Kıbrıs meselesi için gayriresmi 5’li konferans önerisini kabul ettiklerini söyledi.

Ancak Yunanistan Dışişleri Bakanı, Kıbrıs meselesinin çözümü konusunda “iyimser olmadığını” da dile getirdi.

Bilindiği gibi Yunan Danıştay Mahkemesince Atina’nın İyon Denizi’nde İtalya ile (İyon Denizi adalarından Mora Yarımadası’nın güney ucunda yer alan Tenaro Burnu’na kadar olan deniz bölgesini kapsıyor.) karasularını 6 milden 12 mile çıkarmasıyla ilgili kararname onaylandı.

Konuyla ilgili olarak Dendias konuşmasında, “Biz, karasularımızı daha başka bölgelerde de genişletmeye hazırlanıyoruz, gerekli teknik adımları atıyoruz ancak bunun ne zaman olacağı siyasi bir tercihtir.” diye ekledi.

Yunanistan, Kıbrıs’ ta, 12 Mil meselesi ve MEB üzerinden siyasal manevra peşinde!..

Yunanistan’ ın karasularını genişletme yönündeki adımları gelecekte diğer deniz alanları için de kullanabileceği değerlendirirken, Mısır ile Doğu Akdeniz için yapılan Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) anlaşmalarının Akdeniz’ de Türkiye ile çatışma anlamına gelebileceği de tartışılıyor.

Çünkü Uluslararası hukuka göre 12 mil egemenliğe sahiplik, ülkelere 200 mil mesafeye kadar ekonomik bölge ilan hakkı tanıyor. Bu sonuç Yunanistan’ı Güney Kıbrıs‘la birlikte Akdeniz doğalgaz rezervlerine taraf haline getiriyor. Türkiye’ yi kendi deniz kıyı sınırlarının içine hapseden bu haksız ve gayrimeşru taleplerini dayatmak için Yunan ve Rumlar, Avrupa Birliği’ni de öne sürüyor.

Cihat Yaycı uyardı

Emekli Tümamiral Cihat Yaycı, daha önceki açıklamalarında Yunanistan’ın ‘gayri askeri statüde ve silahsız olması’ gereken adalara asker ve silah yığdığını hatırlatarak “Türkiye’nin zayıf anında Batı Anadolu’yu ele geçirmenin peşindeler” ifadesini kullandı.

Türkiye’ nin ‘Mavi Vatan’ doktrininin önemli araştırmacılarından olan ve özellikle Doğu Akdeniz’deki gelişmeleri gündeme taşıyan en önemli isimlerden biri olan Cihat Yaycı şunları söyledi:

”Yunanistan’da hazırlık var. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias “Zamanı geldiğinde, şartlar olgunlaştığında Yunanistan, Kıbrıs ile deniz yetki alanlarını sınırlandırma anlaşması yapacaktır.” 

Yunanistan’ın, 12 Mil meselesi ve MEB Anlaşmaları üzerinden siyasal manevraları Ankara dikkatle izliyor.

 

YORUM YAP