DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Yunanistan, Türkiye-Libya arasındaki MEB anlaşmasında ‘Adalar’ itirazını kendi kendine çürüttü!

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Yunanistan, Türkiye-Libya arasındaki MEB anlaşmasında ‘Adalar’ itirazını kendi kendine çürüttü!

Yunanistan’ın İtalya ile yaptığı münhasır ekonomik bölge anlaşmasında adalar değil ana kara dikkate alındı. Yunanistan böylece Türkiye-Libya arasındaki anlaşmada ‘adalar’ tezini kendisi çürütmüş oldu.

Türkiye ile Libya arasında 27 Kasım’da deniz yetki alanları sınırlandırmasına dair mutabakat muhtırası imzalanmıştı. Ancak Yunanistan, sahip olduğu adalar dolayısıyla bu anlaşmaya itiraz ediyor.

Fakat adaların kendi münhasır ekonomik bölge alanları esasen deniz hukuku anlaşmalarında tartışmalı bir konu; burada ‘karine’ MEB (Münhasır Ekonomik Bölge) anlaşmalarında ana kara  bağlamında ele alınıyor.

Nitekim Yunanistan’ ın Türkiye’ ye yaptığı Libya ekonomik bölge anlaşmalarına itirazdaki tezi bu sefer kendi-kendine ‘çürütmüş’ oldu; Yunanistan’ın İtalya ile yaptığı münhasır ekonomik bölge anlaşmasında adalar değil ana kara dikkate alındı.

Akdeniz’ de MEB Anlaşmalarında yeni hamleler

Öte yandan Emekli Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı’nın , bir uyarısı var.

‘İtalya ile Yunanistan arasında yapılan anlaşmada Arnavutluk’un ve Libya’nın hakkı yeniyor.’ dedi. Türkiye ile Libya arasında imzalanan Deniz Yetki Alanı Sınırlandırma Anlaşması’nın bilimsel fikir babası olarak kabul edilen Cihat Yaycı, Haberturk’ ten Kübra Par’a açıklamalarda bulundu.

Doç. Dr. Cihat Yaycı, Yunanistan’ın İtalya ile yaptığı münhasır ekonomik bölge anlaşmasında güneybatı-kuzeydoğu hattında Arnavutluk’un, Kuzeybatı-Güneydoğu istikametinde ise Libya’nın kazanacağı alanların gasp edildiğini söyledi. Yani Libya ve Arnavutluk, İtalya ile anlaşma yapsalardı Yunanistan’ın aldığı bazı alanlar onların olacaktı. Dolayısıyla Libya ve Arnavutluk’un bu anlaşmaya itiraz etmesi gerekiyor.’ ifadelerini kullandı.

 

YORUM YAP