DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

2023 yılı için Yeniden Değerleme Oranı belirlendi

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
2023 yılı için Yeniden Değerleme Oranı belirlendi

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğe göre, Yeniden Değerleme Oranı (YDO), bu yıl için yüzde 58,46 olarak tespit edildi.

Tebliğde, Vergi Usul Kanunu uyarınca yeniden değerleme oranının, yeniden değerleme yapılacak yılın ekim ayında (ekim dahil) bir önceki yılın aynı dönemine göre Türkiye İstatistik Kurumunun yurt içi üretici fiyat endeksinde meydana gelen ortalama fiyat artış oranı olduğu ve bu oranın Bakanlıkça Resmi Gazete ile ilan edilmesi gerektiği belirtildi.

Bu kapsamda, yeniden değerleme oranının, 2023 yılı için yüzde 58,46 olarak tespit edildiği belirtildi. Düzenlemede, bu konuda daha önce yayımlanmış tebliğlerin de yürürlükte bulunduğu bildirildi.

2023 yılının yeniden değerleme oranıyla birlikte 2024 yılında vergi, ceza ve harçlar için geçerli olacak artış oranı da büyük oranda şekillenmiş oluyor. Çünkü YDO, emlak vergisinden, veraset intikal, motorlu taşıtlar, harçlar gibi, trafik cezaları dahil pekçok vergi, harç ve cezalarda yeni yılın artış oranına kaynak teşkil ediyor.

Yeniden Değerleme Oranı Nedir?

vergiyedair.com sitesinde vergi uzmanı Dr. Ozan Bingöl’ ün imzasıyla yer alan haberde YDO şöyle ifade ediliyor:

‘Vergi Usul Kanununun mükerrer 298. maddesine göre; yeniden değerleme oranı, yeniden değerleme yapılacak yılın ekim ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre Yurtiçi Üretici Fiyatları Genel Endeksi’nde (Yİ-ÜFE) meydana gelen ortalama fiyat artış oranıdır. Yeniden değerleme oranı Yİ-ÜFE verilerinden üretilmiş türev bir orandır. Örneğin, 2022 yılı yeniden değerleme oranı %122,93 iken Ekim 2022 itibariyle yıllık Yİ-ÜFE oranı %157,69’dur.’

YORUM YAP