Türkiye’de koronavirüs (Covid -19) pandemisinin en çok etkilediği sektörlerin başında her yıl 600 bine yakın çiftin evlendiği düğün sektörü geliyor.
Düğün sektörü gelinlikçisinden beyez eşyaya, fotoğrafçıdan pastacısına, davetiyecisinden müzikçisine kadar birçok iş kolunu besliyor. Ancak normalleşme takvimi içinde henüz düğün salonları yer almıyor, bu nedenle sektörün yan işkolları da bu kısıtlamalardan olumsuz etkilenmeye devam edecek gibi gözüküyor.
Online gelinlik satışı evde dene hizmeti ile birlikte sunuluyor.
Evlilik hazırlığındaki harcamaların yüzde 15’inin gelinlik ve gelin eşyaları oluşturuyor. Düğünlerde giyilen abiye giysi ve aksesuarlar da önemli bir üretim dalı. Fakat düğünler ertelense bile sektörün bu dönemde hareketlenmesini sağlayan ise yeni fikirler yeni girişimler oldu. Hatta bu konuda dünyada gelin modellerini dijital ortama sunan marka ve defileler gerçekleştirildi Nitekim ilk Sanal Gelinlik Moda Haftası 2020 Nisan ayında New York ‘ta gerçekleştirildi. Bu sene korona sürecinden dolayı tamamen dijital ortama taşınan moda haftasında sunumlar çok farklıydı.
Gelinlik Alışverişi Düğünden 6 Ay Önce Yapılıyor
Dünya’daki gelinlik trendlerine yön veren New York Gelinlik Moda Haftası ‘nda dijital ortama taşınan uygulama bir süredir Türkiye’ de de uygulanmaya başlandı. Bazı firmalar çeyiz ve gelinlik mağazaları, satışlarını görüntülü ya da randevulu sistemle yapıyor; e-ticaret kanalıyla online üzerinden gelinlik satışı evde dene hizmeti ile birlikte sunuluyor.
Yeni ev kuracaklar mobilya, elektronik ürünler, ev tekstili, halı, züccaciye, altın-mücevher alışverişlerini online sistemlere yöneldi. Nisan, Mayıs aylarında online satışlar züccaciyede yüzde 400, ev tekstilinde yüzde 150, elektronikte yüzde 120, mobilyada yüzde 80, halıda yüzde 45, giyimde yüzde 40, altın-mücevherde yüzde 20 arttı.
Her yıl yoğun olarak nisan ayında başlayan, ekim ayına kadar süren nikah-düğün sezonu piyasalarda 140-150 milyar liralık bir hareketlilik sağlıyor. Ancak bu yıl sezon Temmuz-Ağustos’ta başlayıp, Kasım-Aralık’a kadar sürecek gibi görünüyor. Alışverişlerde internetin payı ciddi oranda artma eğilimde.