DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Şifalı ve aromatik bitkiler gıda-sağlık-kozmetik-turizm gibi birçok alanı ilgilendiriyor

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Şifalı ve aromatik bitkiler gıda-sağlık-kozmetik-turizm gibi birçok alanı ilgilendiriyor
Orman Genel Müdürlüğü koordinasyonunda 4. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı düzenlendi. Çalıştay açılışında bir konuşma yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ”Şifalı ve aromatik bitkilerin gıdadan sağlığa, kozmetikten turizme kadar birçok alanı ilgilendiren ve sağlık sunan önemli bir sektör olduğunu vurguladı.
Bakan Pakdemirli, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada kullanılan şifalı bitki sayısının 20 bin civarında olduğunu, bu bitkilerin 4 bininin ilaç yani tedavi amaçlı kullanıldığını belirtti.
Dünyadaki tıbbi bitkilerin yaklaşık yüzde 6’sının Türkiye’de olduğunu belirterek Pakdemirli, “Ülkemizin, sahip olduğu bu zenginliği daha yüksek katma değere çevirmesi ve bu pazardan daha yüksek pay alması son derece önemlidir.” dedi.

“Her geçen yıl bu bitkilerin üretimi ve ilaç endüstrisinde kullanım oranı artmaktadır. Ülkemiz ise coğrafi yapısı yanında biyolojik zenginliği bakımından da önemli bir konumdadır. Avrupa kıtasından daha fazla biyolojik çeşitliliğe sahip bir ülkeyiz. Tıbbi ve aromatik bitkiler yönünden ise zengin bir potansiyele, üretim için uygun iklim ve habitatlara sahibiz. Bu zenginliğimiz içinde 1700 civarında bitki tıbbi özellik taşımaktadır. Bunun 500’ünü tıbbi ve aromatik bitki olarak değerlendiriyoruz. Bu veriler bize, dünya üzerindeki tıbbi bitkilerin yaklaşık yüzde 6’sının ülkemizde olduğunu göstermektedir. Ülkemiz, hem doğadan toplanan defne, kekik, adaçayı gibi ürünlerde hem de kültürü yapılan kimyon, anason, nane, rezene gibi ürünlerde geniş bir popülasyona sahip. Ayrıca Asya ile Avrupa arasında bir köprü konumunda bulunan Anadolu, bu bitkilerden yararlanma konusunda da zengin birikime sahiptir. Ülkemizin, sahip olduğu bu zenginliği daha yüksek katma değere çevirmesi ve bu pazardan daha yüksek pay alması son derece önemlidir.”

“Tıbbi ve aromatik bitkilerin ihracatı 404 milyon dolara ulaştı”

Pakdemirli, bu doğrultuda son 18 yılda tıbbi ve aromatik bitkilerin ekim alanının 2 kat artarak 1,7 milyon dekara çıktığını, üretiminin 5 kat artarak 370 bin tona ulaştığını, ihracat değerinin ise ulaştığını söyledi. 105 milyon dolardan 4 kat artışla 404 milyon dolar. Türkiye’nin kekik ve defne ihracatında dünya lideri olduğunu ve dünyanın yüzde 90’ının körfezde kimyon, adaçayı, biberiye ve anason ihtiyacını karşıladığını belirten Pakdemirli, önemli bir tedarikçi konumu da olduğunu söyledi.

“Son 2,5 yılda Anadolu adaçayı, dağ çayı, ekinezya, kekik, oğulotu, şevketibostan, tıbbi adaçayı, kapari türlerinde toplam 11 yeni çeşit geliştirdik. Biyolojik çeşitliliğe dayalı geleneksel bilginin kayıt altına alınması projesiyle, ülkemizdeki ürünlere ilişkin bilgilerin derlenmesi ve veri sisteminin oluşturulmasını sağladık. Bu sistem sayesinde, elimizdeki yaklaşık 2 milyon veriyle tıbbi ve aromatik bitki çalışmalarına ciddi bilgi kaynağı sağlıyoruz. Yok olma ihtimali olan bitkileri koruma altına alarak, sürdürülebilir üretimini teşvik ediyoruz. Tohum Gen Bankamızda 264 türe ait 2 bin 641 tıbbi ve aromatik bitki örneğini de koruma altına aldık. Yine adaçayı, defne, kekik, kapari, lavanta, çörek otu gibi 14 adet tıbbi bitkinin tanıtıcı el kitaplarını hazırlayarak sektör paydaşlarımızın hizmetine sunduk.”

‘Tarımın Geleceği, Tarımın Geleceği Platformu’

Dijital Tarım Piyasası (DİTAP) sisteminde 39 tıbbi ve aromatik bitkinin 348 satış ilanı bulunduğunu belirten Pakdemirli, “Dolayısıyla ben, bütün sektör paydaşlarını, tüm çiftçilerimizi, tüm üreticilerimizi ve tıbbi-aromatik bitki yetiştiricilerimizi  gecikmeden DİTAP’taki yerlerini almaya davet ediyorum.” dedi. “Tarımın Geleceği, Tarımın Geleceği Platformu” kapsamında tıbbi aromatik bitkiler için yatırım kılavuzları hazırladıklarının altını çizdi.

“Bu rehberler ve fizibilite raporlarıyla yatırımcımız ne kadar yatırımla, nasıl bir kazanç sağlayacağını daha işin başında planlamış olacak. Ayrıca pandemiyle birlikte bağışıklık sistemini güçlendirici etkiler gösteren ve çok yönlü kullanım alanları olan kekik, adaçayı, anason, kuşburnu, çörek otu, çemen, sumak, sarı kantaron, oğulotu ve tıbbi nanede fizibilite raporu ve yatırımcı rehberlerini de hazırlamaktayız.” diye konuştu.

 

YORUM YAP