DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

‘Türkiye, tarımda global pazarlara erişimde büyük bir avantaja sahip.’

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
‘Türkiye, tarımda global pazarlara erişimde büyük bir avantaja sahip.’

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye İhracatçılar Meclisi İstişare Toplantısı’na video konferans yöntemiyle katıldı.

Toplantının açılış konuşmasında, ”Tarım Müşavirlerimiz ile ihracatçılarımızı buluşturmak, iletişim ve iş birliğini kuvvetlendirmek için Türkiye İhracatçılar Meclisi ile istişare toplantılarını önemsiyoruz.” ifadelerini kullanan Pakdemirli, ”Sektörümüz ve ülkemiz adına, ellerini taşın altına koyarak hem ülkemize hem de sektörümüze katkı sunan bütün TİM üyelerimize ve sektör paydaşlarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.

Bakan Pakdemirli, ‘193 ülkeye 1.827 çeşit tarım ürünü ihraç ediyoruz. 2020 yılı ilk 11 ayında pandemiye rağmen, tarım ve gıda ürünleri ihracatımızı %4,3 artırdık. 16,9 milyar dolar ihracat ve 5 milyar dolar dış ticaret fazlası verdik diyerek, Türkiye’ nin, tarım ve gıda ürünlerinde net ihracatçı bir ülke olduğunu söyledi.

Pandemi döneminde aldıkları “101 tedbir” sayesinde Türkiye’nin gıda arzıyla ilgili sorun yaşamadığına işaret eden Pakdemirli, tarımsal üretimin kesintisiz devamını sağladıklarını hatırlattı.

‘Son bir yılda toplam bitkisel üretim miktarı Cumhuriyet tarihin rekorunu kırdı’

Pakdemirli, gıda tedarik ve lojistik zincirlerinin doğru yönlendirilmesiyle Avrupa’da ve ABD’de görülen market manzaralarıyla Türkiye’de karşılaşılmadığına dikkati çekerek, “Geçen yıl salgına rağmen tarım sektörü, bitkisel üretimden hayvancılığa, tarımsal hasıladan ihracata kadar her alanda büyümeye ve gelişmeye devam etti.” dedi.

Son bir yılda toplam bitkisel üretim miktarının 7 milyon ton ilave artışla 124 milyon tonu aştığına ve “Cumhuriyet tarihi rekoru”nun kırıldığına işaret eden Pakdemirli, hayvan varlığında da son bir yılda çok ciddi artışlar yaşandığını bildirdi.

Pakdemirli, tüm bu üretim artışlarının arkasında üreticiye ve yatırımcıya verilen destekler ile Türkiye’nin ürettiği kaliteli ürünlerin dünya pazarlarına sunulma potansiyeli olduğunu dile getirerek şöyle devam etti:

“Tarımsal üretimdeki bu artışın yansımasını, büyüme ve hasıla rakamlarında net olarak görüyoruz. Tarım, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile son 2,5 yılda tüm çeyreklerde büyüme gösterdi. 2020 yılı ilk 3 çeyrek ortalamasında ise yüzde 5,3 gibi önemli bir büyüme rakamına ulaşarak ekonomimize katkı sağlamaya devam etti. Tarımsal hasılamız son iki yılda yüzde 47 artışla 277,5 milyar liraya ulaştı.”

‘Türkiye, coğrafi konum açısından büyük bir avantaja sahip.”

Dünya’daki 19 trilyon dolarlık toplam ticaret hacminin, 1,5 trilyon dolarlık kısmını tarım ve gıda ticaretinin oluşturduğuna dikkati çeken Pakdemirli, son 18 yılda global toplam mal dış ticareti yüzde 205 artarken, tarım ve gıda dış ticaretinin yüzde 229 yükseldiğini ifade etti.

Pakdemirli, dünyada tarım sektörü ticaretinin büyük bir büyüme potansiyeli olduğunu belirterek, “Dolayısıyla, global pazarlar Türk girişimcileri bekliyor. Bu manada, ülkemiz, coğrafi konum açısından büyük bir avantaja sahip.” diye konuştu.

Türkiye’nin, tarım ve gıda ürünleri ihracatında son 18 yılda büyük bir gelişme gösterdiğine işaret eden Pakdemirli, tarımsal ihracatın 5 kat artışla 3,7 milyar dolardan 18 milyar dolara çıktığını söyledi.

‘Ülke olarak ihracat stratejimiz, farklı coğrafyalara yayılmak ve yeni pazarlara giriş sağlamaktır’

Pakdemirli, son 18 yılda Türkiye’de 592 ürünün coğrafi işaret olarak tescil edildiğini belirterek, bunlardan 279’unun son 2,5 yılda tescillendiğini, 699 ürünün de tescil aşmasında bulunduğunu söyledi.

Tarımsal ihracatı artırmak için mevcut ticari fırsatları değerlendirerek sorunlara daha hızlı çözümler üretmeye çalıştıklarını vurgulayan Pakdemirli, şunları kaydetti:

“Bu amaçla, daha önce 5 olan Bakanlığımız yurt dışı müşavirlik sayısını geçen yıl 15’e çıkardık. Özellikle, tarım ve gıda ürünleri ihracat potansiyeli yüksek, Çin, Rusya, Almanya, Fransa gibi ülkelerde açtığımız yeni müşavirlikler, bu ülkelerle ticari ilişkilerimizi daha da güçlendirecektir. Bundan sonraki dönemde ülke olarak ihracat stratejimiz, mevcut konumumuzu korumanın yanı sıra farklı coğrafyalara yayılmak ve yeni pazarlara giriş sağlayarak ihracatımızı artırmaktır…

Yarınların Güçlü Türkiye’si için tarım sektörü olarak birlikte yapacak çok işimiz var. ” dedi.

YORUM YAP