Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi TBMM’ye sunuldu. Buna göre dere yataklarının, birinci derece sel ve heyelan bölgelerinin imar ve yapılaşmasının yasaklanması amaçlanıyor.
Genel anlamda Riskli Alan, zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan yerlerdeki yapılaşmanın önlenmesi ve riskli alanların dönüşümünü de içeriyor. Nitekim yapılan araştırmalarda Türkiye’de 6,5 milyon konutun acil dönüşmesi gerektiği ifade ediliyor. Yalnızca İstanbul’da mevcut 4 – 4,5 milyon konutun yaklaşık 2.5 milyonu “riskli bina” kategorisinde değerlendiriliyor. Hatta önceki gün İstanbul’un Ümraniye ilçesindeki bir bölgenin “riskli alan” ilan edilmesi kararlaştırıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararına göre, İstanbul’un Ümraniye ilçesi Elmalıkent Mahallesi sınırları içinde bulunan bölgenin, riskli alan ilan edilmesine karar verildi.
Dervişoğlu İmar Barışını eleştirdi
İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Sn Musavvat Dervişoğlu,Kanun teklifi görüşmelerinde riskli yapı bina kartı uygulaması için kanun teklifi verdi.
İmar Barışı uygulamasını eleştiren Dervişoğlu yasa teklifi gerekçesine ilişkin şu bilgileri paylaştı:
”30 Ekim 2020 tarihinde İzmir ilinde meydana gelen ve yaşanan can kayıpları nedeniyle tüm Türkiye’yi yasa boğan 6.9 büyüklüğündeki deprem, Türkiye’nin deprem riski en yüksek şehirlerinin ruhsatsız yapı stokunun çok ciddi boyutta olduğunu ortaya koymuştur. Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum 13.06.2019 tarihinde yaptığı açıklamada bu süreçte imar barışından yaklaşık 10 milyon 79 bin vatandaşın faydalandığına işaret etmiştir. Hukuka ve teknik gerekliliklere aykırı olarak inşa edilen binalara ruhsat izni verilmesi yahut bahse konu yapıların kullanımına göz yumulması ciddi sonuçları beraberinde getirmektedir.” denildi.
Riskli Alan Nedir?
6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’un 2’inci maddesinin ç fıkrasında Riskli Alan; “Zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan, Cumhurbaşkanınca kararlaştırılan alan” olarak tanımlanmıştır.”
Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanuna Teklifi kapsamında dere yataklarının, birinci derece sel ve heyelan bölgelerinin imar ve yapılaşması yasaklanacak.
Ancak bir alanın riskli alan ilan edilmesi için bu alanın can ve mal kaybına yol açma riski taşıdığının, Yönetmelikte belirtilen usul ve esaslara uygun olarak, hukuken hiçbir kuşkuya yer bırakmayacak şekilde ortaya konulması” gerekiyor.
Buna göre riskli alan ilan edilme sebepleri başlıca şu başlıklarda ele alınabilir:
Kamu düzeni veya güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak şekilde bozulduğu yerlerde; Planlama veya altyapı hizmetlerinin yetersiz olması, İmar mevzuatına aykırı yapılaşmanın bulunması, Altyapı veya üstyapıda hasar meydana gelmiş olması.