DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

BAKIM SİGORTASI İÇİN MECLİSE GİDECEKLER

Yayınlanma Tarihi : Google News
BAKIM SİGORTASI İÇİN MECLİSE GİDECEKLER

Alzheimer, Demans, Parkinson Hasta ve Hasta Yakınları Derneği Genel Başkanı Sosyal Hizmet Uzmanı Hakan Berktaş, Manisa’da düzenlediği basın toplantısında Türkiye’de bir ilk olacak ‘Bakım Sigortası’nın hayata geçmesi için TBMM’ye başvuracaklarını söyledi.

Haber: Nezih VAROL

Alzheimer, Demans, Parkinson Hasta ve Hasta Yakınları Derneği Genel Başkanı, Sosyal Hizmet Uzmanı Hakan Berktaş, beraberinde dernek Genel Sekreteri, Fizyoterapist Uğur Arslan ile Manisa Giritligil Otel’de düzenlediği basın toplantısında Türkiye’de bir ilk olacak ‘Bakım Sigortası’nın hayata geçmesi için TBMM’ye başvuracaklarını söyledi. Bu sosyal yaraya çözümler üretmenin misyonları olduğunu söyleyen Genel Başkan Hakan Berktaş, milyonlarca hasta ve hasta yakınının dertlerini meclise taşımak, projeler geliştirmek için kurulduğunu belirterek şunları söyledi: “Bizim misyonumuz ve vizyonumuz dünyanın ve ülkemizin bu çok önemli sosyal yarasına parmak basılmasını sağlayacak nitelikte sosyal sorumluluk projelerine imza atabilmek, ülke nüfusumuzun yüzde 10’una denk gelen potansiyeldeki tüm hasta yakınlarına ve vatandaşlarımıza yol gösterecek, ışık olacak projelerle ufuk olabilmektir. Misyonumuz ve vizyonumuz Türkiye’de çözümlenmesi gereken bu problemlere dernek olarak var gücümüzle yeni çözüm önerilerini ortaya koymaktır. Türkiye’de yaklaşık bir milyona yakın Alzheimer, Demans, Parkinson hastası var, bu konu sadece sağlık sorunu değil, aynı zamanda hasta yakınlarına; psikolojik, sosyal, ekonomik, bakım, hukuk, sosyal güvenlik alanlarında destek ve yardımları da kapsıyor. Geniş bir yelpazede ele alınması gereken bir sorun. Ayrıca; makroekonomik açıdan da bu konu değerlendirilmelidir.”

“Türkiye nüfusunun yüzde 10 unu bu hastalıktan etkileniyor”

Hastaların her ailede en az 10 kişinin hayatını yakından ilgilendirdiğini ve bunun da ülke nüfusunun neredeyse yüzde 10’una karşılık geldiğini belirten Hakan Berktaş, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bu nitelikte bir derneğe ihtiyaç olduğunu ön görerek kısa zaman önce kuruluşumuzu gerçekleştirdik. Ben 25 yıllık meslek hayatımın 18 yılında yaşlılık ve buna bağlı hastalıklar üzerine çalışmalar yapan bir Sosyal Hizmet Uzmanıyım. Aynı zamanda yurt dışında, Hollanda’da bu hastalıklar üzerine çalışmalar gerçekleştirdim. Bu sorunun çözümlenmesi çok boyutlu bir çabayı beraberinde getirmektedir. Zira bu sorun sadece bir sağlık sorunu değildir, multidisipliner konularla kartopu gibi büyüyen bir sorundur, bu hastalıklarla ilgili iki türlü bakım modeli var, birincisi evde bakım hizmetleri; Evde bakım hizmetlerinde hasta yakınlarımız hastalarına evde bakım yaparak sorunu çözmeye çalışmaktadır. Evde sağlık hizmetleriyle de bu bakımı desteklemeye çalışmaktadırlar. İkincisi ise kurum bakımıdır. Kurum bakımında huzurevlerinde, engelli bakım merkezlerinde üniversite mezunu sağlıkçılarımız çalışmakta ve hastalarımızla çok yakından ilgilenmektedirler. Devletimiz 15 yıldır özellikle evde bakım hizmetlerinde evde bakım aylıkları noktasında önemli destek hizmetleri sağladı. Ancak bu destek hizmetleri yeterli değildir. Bu noktada ek önlemler alınmalı, farklı, etkin sağlık ve sosyoekonomik politikaları geliştirilmelidir. Biz de derneğimiz olarak mecliste bu sorununun etkin şekilde çözülmesi, farklı bir boyuta kavuşturulması, hasta ve hasta yakınlarımızın daha nitelikli, kaliteli bir yaşam standardıyla hizmet alabilmesi yönünde raporlar hazırlayacağız. TBMM’de Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’na ve Sağlık Bakanlığın’daki ilgili birimlere sunacağız”.

Sağlık Sigortası yanında Bakım Sigortası da gerekiyor

Sosyal sorumluluk projesi kapsamında başlattıkları Sosyal Rehberlik Merkezi’nin faaliyetlerine devam ettiğini, 10 ilde temsilcilikleri olduğunu, Ege Bölgesi Temsilciliğini de Sosyal Hizmet Uzmanı Nezih VAROL’un üstlendiğini belirten Berktaş açıklamasını şöyle sürdürdü: “Merkezimize başvuran 10 aileden 9’u hastalarının sigortalı olduğunu ve bakım hizmetlerini SGK’nın destekleyip desteklemediğini sormaktadır. Bu bağlamda Sağlık Sigortası yeterli değildir ve Bakım Sigortası’nın da gerekliliği görülmüştür. Bu bağlamda Sosyal Rehberlik Merkezimize bu yönde gelen talepler, sorular ile ortaya koyacağımız kapsamlı bir raporu Sağlık Sigortası yanında Bakım Sigortası’nın çok gerekli olmasını Mecliste gündeme getirilmesini sağlayacağız. Zaman içinde hastalara bakan hasta yakınlarında da farklı sağlık sorunları ortaya çıkıyor. Bunlar psikomatik sorunlar, ağrılar, fiziksel sorunlar (Bel ağrısı, hastanın kaldırılması, indirilmesi, yatırılması sırasında ortaya çıkan fiziksel problemler), psikolojik problemler ve aile içi iletişim problemleri (Hastaya kim bakacak gibi). Genel Başkanı Shu. Hakan Berktaş Diğer yandan benim Alzheimer ile ilgili çarpıcı bir tespitimi ifade etmek isterim, Alzheimer hastası geçmişini, ona bakanlar ise geleceğini unuturlar. Bu noktada derneğimiz kuşatıcı, kapsayıcı ve gerek hasta, gerek hasta yakınlarını ilgilendiren önemli çözüm önerilerini gündeme getirmek için yola çıkmıştır. Bizim misyonumuz ve vizyonumuz ülkemizin bu çok önemli sosyal yarasına parmak basılmasını sağlayacak nitelikte sosyal sorumluluk projelerine imza atabilmek, ülke nüfusumuzun yüzde 10’una denk gelen potansiyeldeki tüm vatandaşlarımıza yol gösterecek, ışık olacak projelerle ufuk olabilmektir. Misyonumuz ve vizyonumuz Türkiye’de çözümlenmesi gereken bu problemlere dernek olarak var gücümüzle yeni çözüm önerilerini ortaya koymaktır.”

Berktaş, “www.alzheimerdemansdernegi.org ve www.sosyalrehberlik.com online olarak sosyal rehberlik uzmanları ve fizyoterapistler ücretsiz olarak hastalarımıza, hasta yakınlarımıza danışmanlık hizmet veriyor” dedi.

TEL: 0 552 221 88 33

YORUM YAP