DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Bal Üretiminde Dünyada İkinci Sıradayız

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Bal Üretiminde Dünyada İkinci Sıradayız

Tarım ve Orman Bakanı Sayın Dr. Bekir Pakdemirli, Video Konferans yöntemiyle düzenlenen ‘Orman Yangınlarıyla Mücadelede Yeni Yaklaşımlar Çalıştayı’na katıldı.

Orman Genel Müdürlüğü’nün çok büyük çalışmalara imza attığını belirten Bakan Pakdemirli, ilk olarak Orman varlığına dikkati çekti. Son 18 yılda, önceki 57 yılda yapılan ağaçlandırmanın bir buçuk katının yapılarak, 5,4 milyon hektar alanda 5,1 milyar fidanın toprakla buluşturulduğunu, yani Bosna-Hersek kadar büyük bir alanın ağaçlandırıldığını söyledi.

Bal Üretiminde Dünyada İkinci Sıradayız

Bakan Pakdemirli konuşmasında Bal Ormanları uygulamaları ve arıcılığa verilen desteklerle, ülkemizin dünyada ikinci sıraya yerleştiğini de söyledi.

“Ülkemiz, bal üretiminde dünyada Çin’den sonra ikinci sıraya yükselmiştir. Son 2,5 yılda Bal Ormanı sayımızı 176 arttırarak 19 bin hektar alanı arıcılarımızın hizmetine sunduk ve ülke ekonomisine 50 Milyon Lira katkı sağladık” ifadelerini kullandı.

Arıcılık ve bal üretiminde ‘Bal Ormanlarının’ etkisi artıyor

Bakan Pakdemirli’ nin konuşmasında yer alan Türkiye’ de arıcık kapasitesinin gelişiminde bal ormanlarının etkisi de artıyor.

Bal Ormanı Eylem Planı kapsamında, 585 adet Bal Ormanı arıcıların kullanımına sunuldu, böylece üretimde yüzde 20 civarında bir artış sağlandı.

Ayrıca arıcılık faaliyetlerinin, bilimsel yaklaşım ve araştırmalarla dünya standartlarına ulaştırmak için de İzmir’de Arıcılık Araştırma Geliştirme ve İnovasyon Merkezi kuruldu. Ayrıca arıcılıkta en önemli üretici birliği olan 70 bin üyeli Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği ile işbirliği içinde olumsuz meteorolojik durumları haber veren bir sistem geliştirdi. Buna göre kuvvetli meteorolojik hadiselerle ilgili uyarılarımızı SMS ile arıcılarımıza direkt ulaştırılıyor.

Arıcılığa verilen destekler önemli katkı sağladı

Bakanlık Arıcılığın gelişmesi için kovan başına ve damızlık ana arı başına destekleme ödemeleri yapıyor. Tarımsal ürünlerin işlenmesi programıyla hibe desteği veriliyor; bu kapsamda Genç Çiftçi projesi ile 5.205 arıcılık projesine, 156,2 Milyon Lira hibe desteği sağlandı. ORKÖY kapsamında Modern Arıcılık Projesi uygulamasıyla ile 5.952 aileye 136,3 Milyon Lira hibe verildi.

TARSİM ile 59.193 adet arıcılık sigortası poliçesi ile 3,6 Milyar Lira değerinde arıcılık varlığı teminat altına alındı.

Bu arada bu yıl devreye alınan Dijital Tarım Pazarı’nda (DİTAP) arıcılık ürünlerinin de sistem üzerinden işlem görmeye başladığını hatırlatmakta fayda var.

 

YORUM YAP