DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Cengiz’e ve Ferdi’ye dair: Hesap ordaysa, terazi burda…

Yayınlanma Tarihi : Google News

Yine, yeni, yeniden… Başlıyoruz… Bu kez başka bir mecrada, yeni bir gazetede… Ne kadar sürdürebilirim bilmiyorum… Kağıda basılı gazetenin bittiği, bayilere gelen gazete balyalarının bazen hiç açılmadan iade edildiği, haberlerin ve yayınların dijital mecralardan aktığı bir zamanda; biz de işte böyle bir mecradan, FORMAT HABER’den seslenmeye çalışacağız… Gün, saat belli değil; yeri geldikçe, gerektikçe, yazma gereği hissettikçe, gediğe konulacak bir taş olduğunda yazmayı düşünüyorum. Ara sıra, bazı bazı…

Kısa adı MASKİ… Manisalılar iyi bilir… Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi… Bundan yaklaşık bir yıl önce, haftalık yazılar yazdığım gazeteye, en ucuz suyun MASKİ’de olduğunu savunan bir demeç vermişti genel müdür Burak Aslay… MASKİ’nin en ucuz suyu kullandıran kurumlardan olduğunu iddia ederek, 2022’de de ucuz su sağladıklarını türlü çeşitli rakamlarla ifade etmişti. 15 Haziran 2023 tarihli Manisa Olay gazetesinde yayımlanmıştı bu demeç.

Ben de aynı gazetede 19 Haziran 2023 tarihli yazımda, bunun böyle olmadığının altını çizerek belirtmiştim. 13 büyükşehir arasında, Manisa’nın ucuz su sıralamasında yedinci olduğunu yazmıştım. Sumatik’lerden kartlara yüklenen suyun bedellerini tarih tarih, gün gün vererek, su fiyatının nasıl yükseldiğini, vatandaşın aynı fiyattan iki kez su alamadığını, her su satın alımında fiyatın biraz daha yükseldiğini ispatlamıştım.

Bu yazıdan hoşlanmayan gazete yönetimi, sansür mekanizmasını işleterek yazımın ilgili bölümünü kesmişti.

***

Sonra aradan aylar geçti. 31 Mart seçimleri yaklaştı. CHP’nin büyükşehir adayı Ferdi Zeyrek, seçimlere “2 ton su 1 lira” vaadiyle girdi. Bir ay içinde alınan ilk 2 ton suyun 1 liraya satılacağını, üstünün kademe kademe artarak fiyatlandırılacağını vaat etmişti… Kampanya sırasında Cengiz Ergün, Ferdi Zeyrek’e “Yapamazsın Ferdi, atma Ferdi” diyerek alay etti.

31 Mart gecesi Ferdi Zeyrek büyük bir başarı elde etti, Cengiz Ergün’ü sandığa gömdü. Cengiz Ergün, “Yapamazsın, edemezsin” diye bağıra çağıra girdiği seçimi büyük farkla kaybetti.

Bu duruma bizim memlekette “Eden bulur” derler. Buldu da…

Bir iki gün önce anlış şanlı bir isyasetçi televizyonlarda barım barım bağırıyordu: “Alma mazlumun âhını…”

Bu sözü güncelleyip Manisa’ya uyarlarsak: “Alma yurttaşın âhını, çıkar aheste aheste…”

***

Bu yazı için biraz sabrettim, bekledim. Sizlere gerçek farkı gösterebilmek için…

Adı bende saklı, sıradan, Manisa’da yaşayan bir yurttaş… Her zaman 10 ton su alıyor… Ve 2022’den beri satın aldığı her 10 ton suya ödediği parayı kaydediyor, makbuzlarını da saklıyor… İşte en gerçek, en reel, en sahici tablo budur…

Bakalım 2022’den beri her 10 ton su alımında ne kadar ödenmiş:

• 12 Eylül 2022 188 TL (Cengiz Ergün dönemi)

• 31 Ekim 2022 191 TL (Cengiz Ergün dönemi)

• 13 Şubat 2023 230 TL (Cengiz Ergün dönemi)

• 11 Nisan 2023 245 TL (Cengiz Ergün dönemi)

• 15 Haziran 2023 255 TL (Cengiz Ergün dönemi)

• 4 Eylül 2023 290 TL (Cengiz Ergün dönemi)

• 9 Kasım 2023 325 TL (Cengiz Ergün dönemi)

• 27 Aralık 2023 335 TL (Cengiz Ergün dönemi)

• 16 Mart 2024 390 TL (Cengiz Ergün dönemi)

5 Mayıs 2024 200 TL (FERDİ ZEYREK FARKI)

***

Ne kadar açık ve net bir tablo değil mi?

İşte verilen söz ve işte tutulan söz…

İster beğenin ister beğenmeyin…

Verdiği sözü tuttu mu, tuttu.

Gerisi lâf-ı güzaf.

Bu haftalık bu kadar…

YORUM YAP