DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

CHP Sözcüsü Öztrak: ‘Sadece vatandaşın değil, ülkenin dış borcu da rekor kırdı!’

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
CHP Sözcüsü Öztrak: ‘Sadece vatandaşın değil, ülkenin dış borcu da rekor kırdı!’

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Genel Merkez’de MYK gündemine dair düzenlediği basın toplantısında, Hükümetin salgında borcu borçla çevirdiğini, sadece vatandaşın değil, ülkenin dış borcunun da rekorlar kırdığını ifade etti.

Ekonomide çok önemli bir kırılganlık göstergesi olan; vatandaşların, reel sektörün ve devletin borçlarının toplamının milli gelire oranının Türkiye tarihinde ilk defa yüzde 125’e ulaştığına dikkat çeken Öztrak,

“Gelirimiz artık toplam borcumuzu karşılamıyor. Korkarım 2021’de en büyük ekonomik sorunumuz ödenemeyen borçlar ve bankaların bozulan aktif kalitesi olacak” diye konuştu.

YOKLUK VE HAYAT PAHALILIĞI YENİ NORMAL

”2020 enflasyon rakamları açıklandı. TÜİK’in makyajlı rakamlarına göre; Aralık ayında aylık enflasyon yüzde 1,25 yıllık enflasyon yüzde 14,6 olmuş. Türk Lirasının kur sepeti karşısında yüzde 24 değer kaybettiği, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bilançosunun yüzde 27 büyüdüğü, para arzının yüzde 37 genişlediği bir yılda; enflasyonun yüzde 14,6’da kaldığına inanmak çok zor.

Bağımsız ekonomistlerden oluşan, Enflasyon Araştırma Grubu Aralık enflasyonunun yüzde 4,1, 2020 enflasyonun ise yüzde 36,7, bir daha tekrarlıyorum yüzde 36,7 olduğunu açıkladı. TÜİK enflasyonuyla, ekonomistlerin hesapladığı enflasyon arasında dağlar var. Şimdi çıkmışlar memura ve memur emeklisine, vere vere yüzde 7,36 zam vereceklermiş. İşçi ve esnaf emeklilerine verdikleri zam ise sadece yüzde 8,36. Buradan açıkça söylüyorum. Bu kul hakkı yemenin daniskasıdır.

ENFLASYON LİGİNDE RAKİPLERİMİZ: LİBERYA, NİJERYA, ETİYOPYA, ZAMBİYA, KONGO

Gerçek enflasyonun yüzde 14,6’dan çok daha yüksek olduğunu, vatandaşlarımız zaten iliklerine kadar hissediyor. Kış aylarındayız. TÜİK’in makyajlı rakamlarıyla bile, dünya üzerinde en yüksek enflasyona sahip 15 ülke arasına girdik. Avrupa’daki en yüksek enflasyon da bizde. Enflasyonda aynı ligde yarıştığımız ekonomiler: Liberya, Nijerya, Etiyopya, Zambiya, Kongo… böyle gidiyor. 2020 için açıklanan bu enflasyonla, OVP’nin (Orta Vadeli Program) yüzde 10,5’lik enflasyon tahmini de çökmüş oldu. Hem de öyle böyle değil tahminden yüzde 39 saptı. Şimdi bunun hesabını kim verecek? Peki, bu artık geçersiz olan enflasyon tahminiyle hazırlanan bütçeye kimler inanacak? Kime yön verecek bu bütçe?

EKONOMİDE İFLASIN İLAMI NOKTASINA GELDİK

Bankalara borçlar almış başını gitti; son bir yılda: Toptan ve perakende ticaretle uğraşan esnafların bankalara kredi borcu yüzde 40 artmış, 400 milyar TL’ye ulaşmış. Otel, restoran, turizmle ilgili tesislerin bankalara olan borcu ise yüzde 50 artmış, 140 milyar TL’yi bulmuş. Vatandaşlarımızın, bireysel ihtiyaçlarını karşılamak için, bankalardan aldığı borçlar ise yüzde 44 artarak 820 milyar TL’ye ulaşmış. Yani pandemide borcu borçla çevirip, taşıma suyla değirmen döndürmeye çalışmışlar. Sadece vatandaşın borcu değil, ülkenin dış borcu da rekor kırmış. Ama dahası da var. Ekonomide çok önemli bir kırılganlık göstergesi olan; vatandaşların, reel sektörlerin ve devletin borçlarının toplamının milli gelirimize oranı da rekor kırmış. Tarihimizde ilk defa yüzde 125 seviyesine ulaşmış. Gelirimiz artık toplam borcumuzu karşılamıyor.

2021’İN EN BÜYÜK SORUNU ÖDENEMEYEN BORÇLAR OLACAK

Korkarım 2021’de en büyük ekonomik sorunumuz ödenemeyen borçlar ve bankaların bozulan aktif kalitesi olacak. Bankalarda yakın izlemedeki kredilerin 360 milyar liraya, takipteki alacak bakiyesinin ise 150 milyar lirayı bulduğunu biz söylemiyoruz Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası söylüyor. Yine özellikle kamu bankalarında, takipteki kredilerin olağanüstü bir hızla arttığı, Sayıştay’ın raporlarına dahi yansıyor. Merkez Bankası’nın ihtiyat akçelerini de tükettiler. Merkez Bankası kasasındaki 128 milyar dolarlık rezervini buharlaştırdılar. Bunu sorduk, soracağız; bu dövizler kimlere peşkeş çekildi? 128 milyar dolar esnafa gitmedi, gitse hali bu olmaz. Çiftçiye gitmedi, işçiye gitmedi… Peki, bu para nereye gitti? Bu parayı kim verdi? Bunun hesabını kim verecek? Hala bir cevap yok…”

YORUM YAP