DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Cihat Yaycı Uyardı: ‘Yunanistan 12 Mil’i Adalar Denizi’nde kabul ettirmeye çalışacak.’

Yayınlanma Tarihi : Google News
Cihat Yaycı Uyardı: ‘Yunanistan 12 Mil’i Adalar Denizi’nde kabul ettirmeye çalışacak.’

Yunanistan parlamentosu, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın İyon denizindeki kara sularının 6 milden 12 mile çıkartılması ile ilgili yasa tasarısını çoğunluk oyuyla kabul ederek, yasalaştırdı.

Bilindiği gibi Yunan Danıştay Mahkemesince Atina’nın İyon Denizi’nde İtalya ile (İyon Denizi adalarından Mora Yarımadası’nın güney ucunda yer alan Tenaro Burnu’na kadar olan deniz bölgesini kapsıyor.) karasularını 6 milden 12 mile çıkarmasıyla ilgili kararnameyi onaylanmıştı.

Konuyla ilgili olarak Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias konuşmasında, “Biz, karasularımızı daha başka bölgelerde de genişletmeye hazırlanıyoruz, gerekli teknik adımları atıyoruz ancak bunun ne zaman olacağı siyasi bir tercihtir.” dedi.

Cihat Yaycı Uyardı: Yunanistan 12 Mil’i Adalar Denizi’nde kabul ettirmeye çalışacaklar.”

BAUDEGS (BAU-Bahçeşehir Üni. Denizcilik ve Global Stratejiler) Merkezi Başkanı Doç. Dr. Cihat Yaycı: “Sonraki aşamada Adalar Denizi’nde bulunan Büyük Çuha, Küçük Çuha ve Girit hattının karasularında 12 mil ilan edecekler. Sonra Türkiye’ye adaların Doğu Akdeniz’de olduğunu söyleyip bu kararı Adalar Denizi’nde kabul ettirmeye çalışacaklar.”

Türkiye, Yunanistan’ın Ege (Adalar) Deniz’indeki karasularını 12 mile uzatmasını savaş nedeni (casus belli) kabul edeceğini” açıklamıştı

Türkiye ise 1996 yılında TBMM’de alınan kararla “Yunanistan’ın Ege (Adalar) Deniz’indeki karasularını 12 mile uzatmasını savaş nedeni (casus belli) kabul edeceğini” açıklamıştı.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan’ın İyon Denizi’nde karasuları genişliğini 12 deniz miline çıkarması kararına ilişkin açıklama yaptı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada ise;

“Yunanistan’ın İyon Denizi’nde karasularını 12 deniz miline çıkarmaya yönelik tasarrufu, Mora Yarımadası’nın güneyinde sona ermekte ve Adalar (Ege)  Denizi’ni hiçbir şekilde etkilememektedir.

Özel coğrafi koşulların hakim olduğu yarı-kapalı Adalar (Ege) Denizi’nde ülkemizin hayati hak ve çıkarları vardır. Bu denizde karasularının hem ülkemizin, hem üçüncü ülkelerin seyrüsefer serbestisini ve açık denizlere erişimi kısıtlayacak şekilde tek taraflı olarak genişletilmemesi gerektiği konusundaki tutumumuz herkesin malumudur. Bu tutumumuzda bir değişiklik yoktur.”

Yunanistan, Kıbrıs’ ta, 12 Mil meselesi ve MEB üzerinden siyasal manevra peşinde!..

Yunanistan’ ın karasularını genişletme yönündeki adımları gelecekte diğer deniz alanları için de kullanabileceği değerlendirirken, Mısır ile Doğu Akdeniz için yapılan Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) anlaşmalarının Akdeniz’ de Türkiye ile çatışma anlamına gelebileceği de tartışılıyor.

Çünkü Uluslararası hukuka göre 12 mil egemenliğe sahiplik, ülkelere 200 mil mesafeye kadar ekonomik bölge ilan hakkı tanıyor. Bu sonuç Yunanistan’ı Güney Kıbrıs‘la birlikte Akdeniz doğalgaz rezervlerine taraf haline getiriyor. Türkiye’ yi kendi deniz kıyı sınırlarının içine hapseden bu haksız ve gayrimeşru taleplerini dayatmak için Yunan ve Rumlar, Avrupa Birliği’ni de öne sürüyor.

YORUM YAP