Manisa’ da Yunusemre İlçesine bağlı okulda pazar günü yapılan LGS sınavında bir öğrencinin Covid-19 tanısı konulmasına rağmen sınıfa alındığı öğrenildi. Eğitim- Sen Manisa Şube Başkanı İsmail Şener, koronavirüse yakalanan bir öğrencinin ‘önlem alınmadan’ 20 kişilik sınıfta sınava sokulduğunu ifade ederek sınıftaki diğer öğrencilerin de karantinaya alındığını açıkladı.
Konu hakkında DAHA haber tv’ de Hakan Özen’e açıklamalarda bulunan Eğitim- Sen Manisa Şube Başkanı İsmail Şener gündeme ilişkin soruları cevaplandırdı.
Başkanım öncelikle sizlerin bu sınavları ileri bir tarihe ertelenmesine ilişkin uyarılarınız vardı. Nitekim Manisa’ da LGS sınavına giren bir öğrencide covid-19 tanısının konulmasına rağmen sınava alındığını öğrendik. Öncelikle eğitim açısından bu süreci nasıl görüyorsunuz?
Tedirgin bir süreç yaşıyoruz; biz bu olayın hassasiyetini yalnız Manisa’ da değil bütün Türkiye’ de, şube başkanlarımızla, genel merkezimizde de Bakanlık düzeyinde olmak üzere endişelerin yüksek olduğunu söyledik. İlla ki bu sınav yapılacaksa , önlemlerin de buna göre olması gerektiğini belirttik. Biz bu konuda uyarımızı yapıyoruz. Örneğin öğretmenlerin seminer dönemi vardı, biz bu konuda öneri getirdik ve karşılık buldu, online yapılacak. Ayrıca sorulu sınavla ilgili,Lise 1-2-3. Sınıflarla ilgili sorumluk sınavları da ertelendi bu anlamda teşekkür ediyorum.
Ama 12. Sınıflarla ilgili mağduriyet oluşturacak diye bunu uygulamadılar, biz de sorumluluklarının yok sayılması hususunda öneri getirdik.
LGS Sınavları içiin de önerimiz oldu. Bir hafta önce Milli Savunma Üniversitesi sınavına onar kişi alınmışken sınıfa, LGS sınavında ise sanki korona yokmuşçasına yirmişer kişilik sınıflarda yapıldı. Tabii bu katılım yerleştirilmesi yerel yöneticilerin elinde olan bir şey değil, merkezi bir planlama çünkü bu. Covid’li öğenciler tek başına, hem de özel sağlık elemanlarının giydiği koruyucu elbiselerle sınava girdi. Biz burada sınava yönelik eğitim sistemini de eleştirmek durumundayız çünkü dünyada kovid bu kadar can yakıyorken salgından etkilenen birinin illa ki sınava girmek zorundaymış gibi bir algı da sıkıntı doğurabilir. Gerçi yetkililer şunu dediler, artık özellikli okul yani sınavla alınan okul sayısı çok az sınava çok başarılı öğrenciler girecektir,katılım düşük olması beklenmektedir dediler, ancak 1.600 milyon kişi sınava katıldı. Bu planlamalarda özellikle konu sağlık olunca daha özen gösterilmelidir, o zaman bu öğrenci katılımının daha sağlıklı sınav şartları için bugünkü derslik sayısı,gözetimci sayısının da ikiye katlanması gerekiyordu.
Manisa’ da Covid-19 rahatsızlığı olan bir öğrenci sınava girdi; neler yaşandı Başkanım.
Dün Covid’li bir öğrenci 20 kişilik bir sınıfa alınıyor. Burada Halk Sağlığı’nın mı, İlçe Milli Eğitim’in mi eksiği var iyi araştırılmalı; ama basit bir seçimde bile oy kullanamayacak insanlar için şerh düşülüyor,bu da bir öğrencilisteinin kontrolüyle ilgili bir durum; ama sınav kontrolünde bu pratik geliştirilemiyor maalesef.
Öğrencinin covid-19 tanısı konması Milli Eğitim’e bildirilmemiş mi?
Bildirilmiş olduğundan hareket ediyorum. Çünkü farkına varıldığında direkt İlçe Milli Eğitim müdürü geliyor, öğrenci fenalaştı gerekçesiyle sınıftan alınıyor. Ama ne acıdır ki sınava devam etmesi için bir başka sınıfa alınıyor. Şu anda o sınıfta sınava giren öğrenciler, öğretmenler 14 gün karantinaya alındı.
Hiçbir sınav insan hayatından kıymetli değil. Yıllardır söylüyoruz ‘parasız eğitim’.. Yarışmacı sınav sistemi de maalesef ülkemizde koruyucu sağlık hizmetlerinin yeterli olmamasından doğan nedenlerle risk oluşturuyor. Endişelerimiz her geçen gün büyüyor.