Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, yılın ikinci yarısında Güney Afrika Cumhuriyeti’ne ve Uzak Doğu ülkelerine ihracatını artırdı. Covid-19 salgınına rağmen 2020 yılında 1 milyar 361 milyon dolar; Türkiye genelinde ise 20,9 milyar dolarlık döviz ülkemize kazandırıldı.
Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan yaptığı açıklamada, ”Demir çelik sektörümüz ana pazarlarımız olan ABD ve AB pazarlarında uygulanmakta olan korunmacı önlemler, ilave vergiler ve iç piyasadaki tüketimin azlığı sebebiyle iki yıldır zorlu bir süreç geçirmekteydi. 2020 yılına bu sıkıntıları firmalarımızın yeni pazarlar, katma değerli üretime yönelme girişimleri ile azaltarak girdik. En büyük üretici Çin hariç bakıldığında Dünya’da çelik sektörü yaklaşık %9 oranında daralırken Türkiye’nin %5’e yakın bir oranda büyüme kaydetmesi firmalarımızın başarısı ve şu anda rakiplerine göre daha iyi durumda olduğunun göstergesidir.” dedi.
Yalçın Ertan, Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altında bulunan birlikler arasında en fazla ihracat yapan birlik olduklarını belirterek, ”Hem bölgemize hem de ülkemize en fazla döviz kazandıran sektörler arasında yer almak bize ayrıca gurur veriyor.” dedi
Demir-çelik sektörü Güney Afrika Cumhuriyeti’ne ve Uzak Doğu ülkelerine ihracatını artırdı
2018 yılından beri AB ve ABD pazarlarındaki önlemler dolayısıyla özellikle Afrika ve Latin Amerika başta olmak üzere farklı pazarlara yönelim başlamıştı.
Ertan, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
”Bu yılın ikinci yarısında bir önceki yıla kıyasla Güney Afrika Cumhuriyeti’ne ve uzun yıllardır önemli miktarlarda satış yapamadığımız Uzak Doğu ülkelerine özellikle Hong Kong, Singapur ve Malezya’ya ihracatta yükselişler yaşandığını gözlemliyoruz. Radarımızda bulunan Latin Amerika’ya yönelik çalışmalarımız salgın sebebiyle yavaşlamış olsa da devam ediyor.
Bu çerçevede Birlik olarak 2021 yılında ihracat hedefimizi 1,4 milyar dolar olarak belirledik ve bu yönde çalışmalarımızı hızla gerçekleştirmeye devam edeceğiz.
Birlik olarak son yıllarsa özellikle endüstri 4.0 konusunda çalışmalar yürütüyoruz. Sanayi 4.0’ı yüksek verimlilik, az maliyet, az enerji, inovasyon, hız, akıllı iş birliği ve akıllı bütünleyicilik ile inşa edilecek bir strateji serisi olarak tanımlıyoruz ve yeni pazarlara bu şekilde daha kolay ulaşabileceğimize inanıyoruz.”