DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

EFES TARLASI YAŞAM KÖYÜ DÜNYAYA AÇILIYOR

Yayınlanma Tarihi : Google News
EFES TARLASI YAŞAM KÖYÜ DÜNYAYA AÇILIYOR

TUI ve National Geographic işbirliğiyle gerçekleşen tur ile Avrupa’nın “VIP” ziyaretçilerine Efes Selçuk’un önemli destinasyonlarını tanıtılırken, Efes Tarlası Yaşam Köyü’nün agro turizm açısından bir cazibe merkezi olarak
dünyaya tanıtılması açısından önemli bir adım atıldı.

TUI tarafından yürütülen National Geographic Günübirlik Turları “Geçmişten Günümüze Kadının Gücü” Turu kapsamında bir grup kadın ziyaretçi Efes Tarlası Yaşam Köyü’nü ziyaret etti.

Kadının gücü, geçmişteki varlığı, günümüzdeki etkisinin anlatıldığı tur Artemis Tapınağı’ndan başladı. Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde sürdürülebilir tarım uygulamalarının anlatıldığı turda Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel de ziyaretçi kadınlarla bir araya geldi. Efes Selçuk’un bir kadın kenti olduğunu ziyaretçilere anlatan Başkan Ceritoğlu Sengel; “Efes Selçuk’un bir kadın kenti olması çok uzun bir sürece dayandığını belirterek; “Kybele’den Artemis’e, Artemis’ten Meryem Ana’ya, hatta dişi olduğuna inandığımız Küçük Menderes Havzası’ndan bereketini alan topraklardasınız. Efes Tarlası Yaşam Köyü gibi Köy Enstitüleri ruhu ile hayat bulmuş, çocuklardan başlamak üzere yetişkinlere kadar üretimi savunan, eğitimin sürekliliğine bağlayan bir yerde sizi ağırlamak çok keyifli” dedi.

Toprak Okulu, Tohum Merkezi, İsmail Hakkı Tonguç Tarım Müzesi, Köy Enstitüleri Anı Odası’nı gezen ziyaretçi kadınlara Efes Tarlası Yaşam Köyü’nün kadın emeğine, sürdürülebilir tarım uygulamalarına, aile tarımına verdiği önem ve yapılan çalışmalar ile ilgili bilgi verildi.

Efes Tarlası Yaşam Köyü

Selçuk-İzmir Karayolu ve Zeytin köy Yolu kavşağında yaklaşık 5000m2 alan üzerine inşa edilen Efes Tarlası Yaşam Köyü projesi kapsamında içerisinde Efes Tarlası Tohum Merkezi, Toprak Okulu Binası, Toprak Kafe, Toprak Kütüphanesi, İsmail Hakkı Tonguç Tarım Müzesi, Çevre Duvarı ve Tesis Giriş Kapısı, Güvenlik Binası, Saha Düzenlemeleri, Sera ve Plantasyon Alanları, İçme Suyu, Pissu ve Yağmur Suyu Drenajı Altyapı Sistemleri yapılmıştır. İçerisinde 120 m2 büyüklüğünde idari bina, 168 m2 büyüklüğünde ata tohumların depolanacağı bir tohum bankası ve üretici pazarına hizmet verecek bir market & çay ocağı, 150 m2 büyüklüğünde açık hava tarım müzesi ve 107 m2 büyüklüğünde toprak okulu bulunmaktadır.

Efes Tarlası Yaşam Köyü Manifestosu

Üreticiler ile tüketicileri birbirlerinin gözünün içine bakarak, sesini duyarak insani bir etkileşimde bir araya getireceğiz. Gıdanın topraktan sofraya yolculuğunda değer katmayan aracıları ortadan kaldırmayı hedefliyoruz.

  • Geleceğin dünya vatandaşları çocuklarımızı, doğanın ve yaşamın bilgisiyle donatarak onların sosyal bireyler olmalarını sağlayacağız.
  • Kentlerin her gün daha da dolup taştığı, kırsal alanların insansızlaştığı bir dönemde hedefimiz sürdürülebilir kentler ve doğayla uyumlu her yönüyle toplumsal canlılığa erişen köyler.
  • Köylerde yoksullaşan ve kent merkezinde değersiz hissettirilen deneyimlilerimiz, Yaşam Köyümüzde yeni bir hayatın umuduna kavuşacaklar, bizim için ne kadar değerli olduklarını hissedecekler.
  • Gelirsizliğe, mesleksizliğe ve geleceksizliğe sürüklenen gençlerimiz; Yaşam Köyümüzde edindikleri özgüven ve donanım ile üreten Türkiye’ye güç verecekler, kariyer planlaması hizmetimizle yeni işlerine kavuşacaklar.
  • Yaşam Köyü, İlham Veren Kent Efes Selçuk’un yerli ve yabancı misafirlerinin ilk durağı olarak kentimizin kadın ve tarım kimliğini tarih kimliğiyle birleştirecek, kent ekonomisine yeni bir kazanç noktası olacak.
  • Kadın Kenti Efes Selçuk’a yakışır bir şekilde yerel kadın üreticilerin ve tüm merkez bölümlerinde kadınların istihdam edildiği bir Yaşam Köyü kurmak, modelimize ayrı bir değer ve güç katacak.
  • Kentimize değer katan çok yönlülüğüyle ve bütünsel agroekoloji stratejisiyle Efes Tarlası Yaşam Köyü, Efes Selçuk’ta doğa ile uyumlu bir yaşamın mümkün olduğunu toprağa ve hayata dokunarak kanıtlayacak.

YORUM YAP