DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Salça fabrikaları domates fiyatlarını 30-35 kuruşlara kadar geri çekti!

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Salça fabrikaları domates fiyatlarını 30-35 kuruşlara kadar geri çekti!

Salçalık ve kurutmalık domates hasadının devam ettiği bu günlerde domates üreticilerinin fabrikaların fiyatları aşağıyla çekmesiyle başı dertte. Salça fabrikalarının domates fiyatlarını 30-35 kuruşlara kadar geri çekmesi üreticisi sıkıntıya soktu. Kimi üretici ürünün tarlada bırakıp, kimi üretici ise topladığı ürünleri tarlasına kenarına dökerek çürümeye terk etti.

CHP, Sahada Üreticinin Sıkıntılarını Dinledi, Çağrıda Bulundu

CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban ve CHP Şehzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca, tarla ve bağları ziyaret ederek üreticinin yaşadığı sıkıntıları ile taleplerini yerinde dinledi.

Semih Balaban yaptığı açıklamada, AKP’nin 18 yıllık iktidarı döneminde tarımın içler acısı noktaya geldiğini ve üreticinin ürettiği ürünüyle perişan olduğunu ifade etti.

Bir ülkenin en önemli stratejik yolunun tarım olduğu vurgusu yasan CHP’Li Balaban yaptığı açıklamada, “Bir ülkeyi kurtaracak en önemli stratejik yol tarımsal üretimdir. Tarım ve su dünyanın iki büyük stratejik ürünüdür. Tarıma mutlaka sahip çıkılması gerekir. Eğer üretici kazanamazsa, tarımı gerçekleştiremezse insanlık aç kalma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Köyden kente göç devam ettikçe şehirlerde işsizlik artmakta, sosyal doku bozulmaktadır. İnsanlar milli servet dediğimiz bu tarımsal üretimi yapmadıkları için ülkemiz kan kaybetmektedir.’’ dedi.

CHP İl Başkanı Semih Balaban,

“AKP’nin tarım politikalarını haklı olarak eleştiriyoruz. Hemşerimiz tarım bakanına da sesleniyoruz. Bir gününü ayırıp kendi şehrinde tarım üreticilerini dolaşın ve acı gerçekleri görün. Artık tarım politikalarını bir daha gözden geçirilmesini istiyoruz. Olmayacak yerlere milyarlarca dolar akıtılıyor. Mültecilere harcanan milyarlarca para tarıma harcansa bu ülke kalkınır, insanlar mutlu olur. Üreticinin sesi olmaya ve destek olmaya devam edeceğiz.’’ diye konuştu.

CHP’Lİ GÜRTUNCA; ÜZÜM ÜRETİCİLERİNİ BEKLENTİSİNİ DİLE GETİRDİ

Kendisinde üzüm üreticisi olan CHP Manisa Şehzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca, üzüm üreticilerinin bu yılki beklentileri hakkında açıklamada bulundu.

CHP’li Gürtunca yaptığı açıklamada, üreticinin maliyetlerinin bu yıl yüzde 60-70 seviyelerinde arttığını dile getirerek,

“Üzümcünün yaşadığı sorunlar tüm üreticilerin yaşadığı sorunlar gibidir. Bizim önümüzdeki ay açıklanacak olan fiyatla ilgili bir tespitimiz var. Geçen sene üzümleri kesen bıçaklar 2.5 TL iken şimdi 5 TL oldu. Geçen yıl 120 TL’ye kullanılan posatın torbası şuan 185-190 TL civarındadır. Üreticinin kullandığı ürünler en az yüzde 60-70 oranda zam geldi. İlaçlarda öyle.

Bu seneki rekolte geçen seneler ki rekolte değil. Aşırı sıcaklardan dolayı silkmeler, hastalıklar yaşandı. Doğal afetler yaşandı. Üreticinin derdi geçen sene Ağustos ayında üzüm 11 TL fiyatındaydı ve bu 2 Dolar yapıyordu. Bu yıl 2 Doların karşılığı olan 15 TL fiyat açıklanırsa üretici emeğinin karşılığını almış olur. Tarım Bakanımız ‘TMO üzümleri alacak’ dedi. Ancak alacağı üzüm 10 bin ton civarı değil en az 30-40 ton üzüm alacak ki piyasaya baskın bir devlet fiyatı hakim olsun. Bunun için sayın bakanımızdan bunu rica ediyoruz. Sayın tarım Bakanı memleketi Manisa’ya geldiğinde üreticiyi sevindirecek bir üzüm fiyatı açıklamasını bekliyoruz. Üreticinin yaşadığı sıkıntıları biliyoruz. Bu sıkıntılara çözüm bulununcaya kadar üreticimizin sesi olmaya devam edeceğiz.’’ diye konuştu.

ÜRETİCİNİN HALİ PERİŞAN

Domates üreticisi Hayrullah Çetin(33), bu sene durumlarının içler acısı olduğunu ifade ederek yaptığı açıklamada,
“Bu sene durumuz içler acısı. 3 sene önce 75 kuruşa salçalık domates teslim ederken, bu yıl bu fiyata satamıyoruz. 3 sene içinde maliyetler ve girdiler arttı. Ancak domatesin fiyatı artmadı. 30 kuruşa domates alıyorlar. Eğer biz 20 kilo domates satarsak ancak 1 kilo mazot alabiliyoruz. 1 ton domates satacağız ve bunu karşılığında bir torba gübre alabileceğiz. Hasat öncesi fabrikalarla 53 kuruşa salçalık domates, kurutmalıkta ise 77 kuruşa anlaşmıştık. Şimdi fabrikalar çeşitli yolları bahane ederek özellikle corona virüsü önümüze sürerek fiyatları düşürdü.
Cumhurbaşkanımız üreticiye ‘Ekilmedik bir karış yer bırakmayın’ dedi. Bizde bırakmadık. Biz Cumhurbaşkanımızın sesini duyduk, oda bizim sesimizi duysun. Birde hemşeri Tarım Bakanımız var. Fındıkçıları kurtardığı gibi bizi de kurtarsın.’’ dedi.

20 yıldır domates ve üzüm üretimi yapan Doğan Keçecioğlu(38) ise, fiyatların düşük olması sebebiyle domateslerinin büyük bir kısmının tarlada çürümeye kaldığını belirterek, 20 ton domatesini ise satmadan döktüğünü söyledi.

Üretici Keçecioğlu yaptığı açıklamada;

“Bu sene ne üzümden ne de domatesten yüzümüz gülmedi. Pandemi döneminde ürünlerimizi ne türlü zorluklarla yetiştirdiğimizi kimse bilmiyor. Özellikle domates fiyatları birden düşüş yaşayarak 30-35 kuruşlara kadar düştü. Domatesin en iyisini şuanda 35 kuruşa alıyorlar. Tarla da ürettiğim 3 kamyon domatesin sadece bir kamyonunu satabildim. 2 kamyon olan 20 tonluk domatesi dökerek çürümeye terk etmek zorunda kaldım. Şimdi döktüğümüz domatesleri toplayan mevsimlik işçiye para vermek zorundayım. Tarlada hala domatesim duruyor. Ne yapacağımı bilmiyorum. Bu gidişle önümüzdeki yıl artık domates üretmeyeceğiz. Hala domates fidesi aldığım yere 10 bin TL borcum var. Ben sonumu üretimi bırakıp, fabrikada işçi olarak görüyorum.’’ dedi.

YORUM YAP