DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Elektronik delillerin geçerli olabilmesi ‘son çare’ olarak başvurulabilecek özel koşulları içeriyor

Yayınlanma Tarihi : Google News
Elektronik delillerin geçerli olabilmesi ‘son çare’ olarak başvurulabilecek özel koşulları içeriyor

Elektronik delillerin geçerli olabilmesi ‘son çare’ olarak başvurulabilecek özel koşulları içeriyor; karar Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından, kamuoyunda “Ergenekon Davası” olarak bilinen ilâmda bu standartların nasıl kullanılacağına dair açıklama önemli bir içtihat olarak görülüyor.

Buna göre Yargıtay 16. Ceza Dairesi 2015/4672 E. 2016/2330 K. Sayılı bozma ilâmında , elektronik delillerin elde edilmesinden yargılama sürecine dek ‘herkesin adil yargılanma hakkına sahip olduğu” ibaresine atıfla hukuk devleti ilkesinin gözetilmesi gerektiği yer aldı.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin temyiz incelemesinde oluşturduğu elektronik delillere ilişkin tespitlerden bazı başlıklar şöyle:

Bilgisayarlarda, Bilgisayar Programlarında ve Kütüklerinde Arama, Kopyalama ve Elkoyma:

”Bilgisayarlarda, bilgisayar programlarında ve kütüklerinde arama, kopyalama ve el koyma 5271 sayılı CMK’nın 134. maddesinde düzenlenmiş olup, CMK’nın 116 ve 123. maddeleri arasında yer alan arama koruma tedbirinin özel bir görünümünü oluşturmaktadır. CD, DVD, flash bellek, disket, harici ve dahili harddisk, bilgisayar özelliği içeren noktaları bakımından akıllı telefon ve benzerlerinden elde edilen ve tamamı “dijital delil” olarak adlandırılan, suistimale müsait olan verilerin; sıhhatini ve güvenliğini sağlamak amacıyla ve bireyin özel hayatına, kişisel verilerine yönelik olumsuz tesirleri göz önünde tutularak “son çare” olarak başvurulabilecek “özel koşullara bağlı” bir koruma tedbiri olması nedeniyle, genel adli aramadan ayrıksı ve istisnai olarak, ayrıntılı düzenlenmiş olup, bu hallerde arama kararının yalnızca hakim tarafından verilebileceği öngörülmüştür. Soruşturma tarihinde yürürlükte bulunan CMK’nın 134. maddesine göre;

“(1) Bir suç dolayısıyla yapılan soruşturmada, başka surette delil elde etme imkanının bulunmaması halinde, Cumhuriyet savcısının istemi üzerine şüphelinin kullandığı bilgisayar ve bilgisayar programları ile bilgisayar kütüklerinde arama yapılmasına, bilgisayar kayıtlarından kopya çıkarılmasına, bu kayıtların çözülerek metin haline getirilmesine hakim tarafından karar verilir.

(2) Bilgisayar, bilgisayar programları ve bilgisayar kütüklerine şifrenin çözülememesinden dolayı girilememesi veya gizlenmiş bilgilere ulaşılamaması halinde çözümün yapılabilmesi ve gerekli kopyaların alınabilmesi için, bu araç ve gereçlere elkonulabilir. Şifrenin çözümünün yapılması ve gerekli kopyaların alınması halinde, elkonulan cihazlar gecikme olmaksızın iade edilir.

(3) Bilgisayar veya bilgisayar kütüklerine elkoyma işlemi sırasında, sistemdeki bütün verilerin yedeklemesi yapılır.

(4) İstemesi halinde, bu yedekten bir kopya çıkarılarak şüpheliye veya vekiline verilir ve bu husus tutanağa geçirilerek imza altına alınır.

(5) Bilgisayar veya bilgisayar kütüklerine elkoymaksızın da, sistemdeki verilerin tamamının veya bir kısmının kopyası alınabilir. Kopyası alınan veriler kâğıda yazdırılarak, bu husus tutanağa kaydedilir ve ilgililer tarafından imza altına alınır.”

 

YORUM YAP