DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Fidanlık’ ta Sanayileşmenin Önünü Açan Karar Durduruldu

Yayınlanma Tarihi : Google News
Fidanlık’ ta Sanayileşmenin Önünü Açan Karar Durduruldu

HSYK eski Üyesi emekli Hakim Ali Suat Ertosun’un öncülüğünde kurulan Manisa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma ve Çevre Derneği dernek bölgede son yıllarda hızla artan çevre sorunlarına dikkat çekiyor.

Gölmarmara’ da suyun çekilmesi ve kuraklık konularıyla, yeni sanayi sitelerinin tarımsal alanlarda kurulması ve Gediz Nehrindeki kirliliğe kadar birçok soruna dikkat çeken dernek bu kez Muradiye Orman Fidanlığı’nı gündeme taşıdı.

Önceki gün Manisa Ziraat Mühendisleri Odasında yapılan toplantıda 1944 yılında kurulan ve kapasitesi yıllık 5 milyonu aşan, orman bitkileri yanında park, bahçe ve süs bitkileri de yetiştirilen alanın sanayileşmesinin önünü açan karara itiraz edildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı olan Muradiye Orman Fidanlığı’nın bulunduğu 1009 dönümlük alan 5 milyon 317 bin 430 liraya Manisa Organize Sanayi Bölgesi’ne satılmıştı.

Birinci sınıf tarım arazisi vasfında olan ve 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu uyarınca Bakanlar Kurulu kararı ile ‘Büyük Ova Koruma Alanı’ kapsamında olan Muradiye Orman Fidanlığı’nın satışının iptali için, Manisa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Çevre Derneği kurulmadan önce, sonradan adı geçen derneğin kurucuları olan Ali Suat Ertosun, Süheyla Ertosun, Osman Kurbanoğlu ve Abdülkadir Hasbutçu tarafından 2021 yılı Kasım ayında Manisa 2.İdare Mahkemesi’ne dava açıldı.

Satışın iptali için açılan davada bilirkişi raporları doğrultusunda Manisa 2. İdare Mahkemesi, geçtiğimiz hafta satış için yürütmeyi durdurma kararı verdi.

“VERİMLİ TARIM ARAZİSİNİN SANAYİLEŞMEYE KURBAN EDİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ”

Davayı açan Manisa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Çevre Derneği’nin başkanı ve emekli Yargıtay üyesi Ali Suat Ertosun, milyonlarca fidanın yetiştirildiği bir alanın sanayileşmeye kurban edilmesine izin vermeyeceklerini ifade ederek şöyle konuştu:

“Bu bölge mutlak bir tarım arazisi. Ayrıca ‘Büyük Ova Koruma Alanı’ içerisinde. Ancak alternatif yer yok denilerek burayı sanayileştirmek istiyorlar. Ayrıca bu alanı başkanlığını Manisa Valisi’nin yaptığı toprak koruma kurulunun uygun görmesi de garip bir olaydır. Satışın iptali konusunda Manisa 2. İdare Mahkemesi’ne açtığımız davada ilk karar çıktı. Mahkeme bu alanın tarım arazisi olduğu ve satışında bir kamu yararını olmadığı gerekçeleriyle ilk olarak satışla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kararda ayrıca Toprak Koruma Kurulu’nun verdiği kararlarla da alakalı yürütmeyi durdurma kararı verildi. Bu karar hem Türkiye için, hem kentimiz hem de bizim için sevindirici bir haberdir.”

“BİLİRKİŞİ RAPORU BİRİNCİ SINIF TARIM ARAZİSİ OLDUĞUNU DOĞRULUYOR”

Ali Suat Ertosun konuyla ilgili açıklamasında; ‘Dernek olarak asla sanayileşmeye karşı değiliz. Ancak sanayileşmenin tarım arazileri üzerine yapılmasına karşıyız.’ dedi.

“Bilirkişi raporunda burasının birinci sınıf tarım arazisi olduğu, Büyük Ova Koruma Alanı kapsamı içerisinde yer aldığı, birinci sınıf bir tarım arazisinin sanayileşmeye açılamayacağı vurgusu yapıldı. Dernek olarak asla sanayileşmeye karşı değiliz. Ancak sanayileşmenin tarım arazileri üzerine yapılmasına karşıyız. Çevreye zarar verecek sanayileşmenin karşısındayız. Çünkü biz bu toprakları emanet aldık. Bu emaneti de çocuklarımıza emanet edeceğiz. Manisa 2. İdare Mahkemesi’nin satış ile ilgiyi verdiği yürütmeyi durdurma kararını ardından şimdi satışın iptali kararını bekliyoruz. Muradiye Orman Fidanlığı’nın bulunduğu arazisini tapusunun bir an önce Tarım ve Orman Bakanlığı’na devredilmesini bekliyoruz.” açıklamasını yaptı.

 

YORUM YAP