DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

G-7’den Çok Uluslu Teknoloji Devlerine ‘Vergi Kararı’

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
G-7’den Çok Uluslu Teknoloji Devlerine ‘Vergi Kararı’

Dünyanın en zengin 7 ülkesinden oluşan G7 grubunun maliye bakanları, Google, Facebook ve Amazon gibi teknoloji devlerini vergilendirebilmek adına küresel bir anlaşmaya vardı. Buna göre çok uluslu şirketler, faaliyette bulundukları her ülkede en az yüzde 15 vergi ödeyecek.

Toplantıda yer alan ve Almanya, ABD, İngiltere, Fransa, İtalya, Japonya ve Kanada’dan oluşan ülkeler net küresel zenginliğin/varlığın yaklaşık %65 ‘ini oluşturuyor.

Almanya Maliye Bakanı Olaf Scholz vergi kararını “Vergi devrimi” olarak nitelendirirken, toplantıya ev sahipliği yapan İngiltere Maliye Bakanı “tarihi” olarak tanımladı.

Karar oybirliğiyle  alındı. Buna göre mevcut vergi kanunlarında ve uluslararası vergi anlaşmalarında yer alan istisnalar nedeniyle vergiden kaçınma amacıyla 3. ülkelere transfer edilen kazançların küresel vergilendirilmesinin de yolu açılıyor.

Daha önce çok uluslu şirketler sadece merkezlerinin olduğu ülkede kurumlar vergisi ödüyor, faaliyet gösterdikleri diğer ülkelerde bunu ödemiyorlardı. Bu nedenle özellikle dijital teknoloji ve hizmet alanında çalışan büyük çok uluslu şirketler merkezlerini kurumlar vergisinin düşük olduğu ülkelere taşıyordu.

Kim vergi ödeyecek?

Washington, özellikle dijital teknoloji ve hizmet alanında çalışan birçok şirketin ABD merkezli olması nedeniyle bu fikre sıcak bakmamıştı. Söz konusu mersin şirketler arasında Google, Facebook ve Apple gibi dijital hizmetler sunan firmalar var.

OECD’nin hazırladığı reform önerisinin iki temel ayağı bulunuyor. Reformun birinci ayağı, maliye kurumlarına merkezi ülke dışında olan çok uluslu şirketlerin kârlarının vergilendirilmesi imkânı tanıyor. Bu, dünya çapında merkezleri bulunan bu uluslararası büyük şirketleri kapsıyor.

Reformun önerisinin ikinci ayağı ise küresel vergiden oluşuyor. G7 ülkelerinin maliye bakanlarının Londra’da üzerinde uzlaşmaya vardığı küresel vergi reformu, çok uluslu şirketleri çekmek için ülkeler arasındaki rekabete ve vergi indirimlerine son verilmesini hedefliyor.

OECD’nin planına göre, ikinci ayakta yer alan küresel vergiyi ise yaklaşık 10 bin şirketin ödemesi öngörülüyor.

 

YORUM YAP