Uluslar arası Mali Eylem Görev Gücü (FATF), Türkiye’nin sıkı mali incelemeye tabi tutulan ülkelerin bulunduğu ‘gri liste’den çıkarıldığını açıklandı. Böylece Türkiye üç yıl sonra gri listeden çıktı.
Singapur’un iki yıl süreyle üstlendiği dönem başkanlığında bu yıl 23-28 Haziran’da 6’ncısı düzenlenen ve Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) bünyesinde faaliyet yürüten FATF Genel Kurulu tamamlandı.
Türkiye’ nin içinden çıkarılan listenin kalan üyeleri ise Bulgaristan, Burkina Faso, Kamerun, Hırvatistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Haiti, Kenya, Mali, Mozambik, Namibya, Nijerya, Filipinler, Senegal, Güney Afrika, Güney Sudan, Suriye, Tanzanya, Vietnam, Yemen.
İşte bu ülkelerin arasında yer almak üzere 2021’de Türkiye ‘Gri Liste’ ye alınmıştı.
Anlaşılan o ki, Gri Listeye girmemize eski İçişleri Bakanlığı sürecinin de incelenmesinden başlayarak, başta adli ve mali olmak üzere hukuk dahil, ‘rasyonel’ politikalara dönüş süreci uluslarararası alanda da kabul gördü.
Türkiye ile birlikte Jamaika’ da Gri Listeden Çıktı
Mali Eylem Gücü (FATF) dünya ekonomilerinin mali suçlarla mücadelesindeki demokratik ülkelerle uyumuna dikkat eden kriterlere göre liste belirliyor
Gri Liste, kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanıyla mücadelede kriterleri yerine getirmediği için izleme statüsünde bir takip sürecini içeriyor; nitekim FATF Genel Kurul toplantılarına 200’ün üzerinde hükümet, Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu, Interpol (Uluslar arası Kriminal Polis Teşkilatı) ki uluslarararası suç ve suçluyla ilgili en büyük adli polis organizasyondur); Egmont Mali İstihbarat Birimleri dahil olmak üzere delegeler katıldı.
FATF Genel Kurul toplantısı sonrasında Türkiye ile birlikte Jamaika ‘Gri Liste’ tabir edilen ‘Artırılmış İzleme Sürecinden) çıkarıldığını açıkladı.
Genel Kurul, daha önce karşılıklı değerlendirmeler sırasında tespit edilen stratejik karapara aklama ve terörün finansmanıyla mücadelede (AML/CFT) eksikliklerini giderme hususunda kaydedilen ilerleme dolayısıyla Türkiye ile birlikte Jamaika’ yı tebrik etti.
Mehmet Şimşek: ‘Başardık!’
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’ nin kara para aklanmasının önlenmesine yönelik FATF Gri Listeden çıkış haberini ‘başardık’ mesajıyla paylaştı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye’nin Mali Eylem Görev Gücünün (FATF) gri listesinden çıkarılmasının, ülkenin finansal sistemine güveni daha da artıracağını bildirdi. Açıklamada,
“Atılan doğru adımlar sayesinde Türkiye, gri listeden çıkarılmıştır. Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın liderliğinde Adalet, İçişleri ve Dışişleri Bakanlıklarımız başta olmak üzere tüm kamu ve özel sektör paydaşlarımızın katkısıyla elde edilen bu sonuç, finansal sistemimize güveni daha da artırarak program hedeflerine ulaşmamızı kolaylaştıracaktır.” değerlendirmesinde bulunuldu.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da sosyal medya hesabı twetterdan, ‘Ülkemizin ‘Gri Liste’den çıkmasında emeği olan herkese teşekkür ediyorum. Başta terör ve o hainlerin finansmanına yönelik olmak üzere, organize suç örgütleriyle, zehir tacirleriyle, göçmen kaçakçılığı organizatörleriyle, kara para aklayan suç odaklarıyla mücadelemizi kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz.’’ ifadesini paylaştı.
Muhalefet de Sonuçtan Memnun
CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı da twetter paylaşımında, ‘Türkiye FATF gri listeden çıktı, çok mutluyum.’ ifadesini kullanarak, özet olarak şunları kaydetti:
”Peki biz bu gri listeye niye alınmıştık? Kara para aklama, uyuşturucu kaçakçılığı, insan kaçakçılığı, kripto varlıklarla ilgili düzenlemelerin eksikliği, bazı derneklerin IŞİD gibi terör örgütlerine finansman sağlanması gibi gerekçeler vardı. Güzel haberler var: Daha dün bir tuğgeneral insan kaçakçılığından tutuklandı. Önceki gün kripto para kanunu çıktı. Organize suç çetelerine sürekli operasyon yapılıyor…”