DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Guterres: ‘Hava ve su kirliliğinin neden olduğu ölümler pandemiden 6 kat daha fazla’

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Guterres: ‘Hava ve su kirliliğinin neden olduğu ölümler pandemiden 6 kat daha fazla’

Geçtiğimiz on yıl, insanlık tarihinin en sıcak dönemiydi. 2020 ‘de kayıtlara geçen en sıcak 3 yıldan biri olacak. Öte yandan okyanus ısısı artıyor, Antarktika son dönemlerde olağanüstü sıcaklık derecelerine ulaştı.

İklim değişikliği Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in gündemindeydi; Guterres önlem alınmamasında daha da fazla gecikilmesi durumunda insanlığın doğaya karşı verdiği savaşın “intihar girişimi” olduğunu söyledi.

Guterres, Columbia Üniversitesinde düzenlenenpanelde, “Gezegenin Durumu” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi.

‘1 MİLYON TÜR NESLİ TÜKENME RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA’

Guterres, biyoçeşitliliğin çöktüğünü, 1 milyon türün neslinin tükenme riskiyle karşı karşıya kaldığını söyledi. ‘Sulak alanlar azalıyor ve her yıl 10 milyon hektar orman yok oluyor!’ diyerek, gezegenin bozulduğunu ve dünyanın karşı karşıya kaldığı bu kaosun ana nedeninin insanların faaliyetleri olduğunu vurguladı.

“Hava ve su kirliliğinin neden olduğu ölümler pandeminin neden olduklarından 6 kat daha fazla olduğunu belirten
Guterres, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres,

“Hava ve su kirliliği yılda 9 milyon kişinin ölümüne neden oluyor ve bu rakam, pandeminin neden olduğu kayıplardan 6 kat daha fazla.” dedi.

Guterres, dünyanın iklim felaketi ile karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu. Kaynakların artık bozulan gezegene daha fazla yük olacak şekilde kullanılamayacağına işaret eden Guterres, “yeşil düğmeye” basma ve dünya ekonomisini dönüştürme zamanı geldiğini söyledi.

“Gezegen için bir aşı yok. Doğanın bir kurtarıcıya ihtiyacı var.” dedi.

Umut var

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres konuşmasında umutların henüz tüketilmediğini söyledi; ”Gezegenimiz bir iklim acil durumu içinde. Ama aynı zamanda umut görüyorum.” dedi. Çevre yasalarının kapsamının genişlediğini, kamuoyunda karbon kaynaklarının kullanımında hassasiyet geliştiğini, birçok şehrin daha yeşil hale geldiğini ve ‘Döngüsel ekonomi’ israfının azaldığını belirtti.

YORUM YAP