DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

İmalat sanayinde orta-yüksek teknoloji yatırım teşvik belgelerinin sayısı artıyor

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
İmalat sanayinde orta-yüksek teknoloji yatırım teşvik belgelerinin sayısı artıyor

Türkiye son yıllarda uluslar arası doğrudan yatırımlar azalmasına rağmen yatırım çekti, ancak yatırımların kalitesi düştü. Nitekim Son yıllarda imalat sanayinden gayrimenkul yatırımlarına kayma giderek arttı.

Bu konuda Türkiye kendi kaynaklarının en verimli bir şekilde kullanabilmek (Faktör verimliliğini arttırmak) ve yeni gelişen üretim süreçlerinde bilgi teknolojilerinin dönüşümünü gerçekleştirmek zorunda.

İnşaat yerine imalat sanayine kaynak aktarılması önemli.. Ancak bunu sağlarken fabrikalarda yüksek işgücü kalitesi ile yüksek marka değeri için gayret edilmesi; yatırım malları stratejilerinde birim başına daha yüksek katma değer için daha verimli ekipman üretilmesi gerekiyor.

Eylül ayı yatırım talebinin %73’ü imalat sektöründe

İşte donanım sermayesinin ne şekilde altyapı yatırımlarına dönüşeceğinin önemli bir göstergesi de yatırım teşvikleri olarak görülüyor.

2020’de bu konuda önemli atılımlar yapıldı. Nitekim 2020-Eylül ayına ilişkin yatıım teşviklerini Bakan Varank Twitter hesabından paylaştı.

“Eylülde 1127 teşvik belgesi düzenleyip; 19,4 milyar TL’lik sabit yatırımın ve 30 bin 506 kişilik ilave istihdamın önünü açtık. Yatırım talebinin %73’ü imalat sektöründe. Ocak-Eylül yatırım talebi, geçen senenin %13 üzerinde.”

İmalat yatırım kalitesi bilgi teknolojilerinin dönüşümünü gerçekleştirmek zorunda

Sanayi bakanı Mustafa Varank’ın paylaşımında sabit yatırımın %73’ü imalat sektöründe olması önemli. Genel olarak  imalat sanayinde yaklaşık her 250 bin TL yatırımın bir kişiye istihdam yarattığı ifade edilir.

Bununla birlikte işgücü başına sabit donanım açısından bilgi teknolojilerine yatırım ayrıca bir önem taşıyor; çünkü ülkemizde yatırımların yoğunlaşması istenilen orta- yüksek ve yüksek teknoloji sınıfı yatırımlar, gerek tamamlanan yatırım sayısı, gerekse de yatırım tutarı ve istihdam sayılarında toplam yatırımların %10-12 arasındaki kısmını oluşturuyor.

Türkiye bu konuda son yıllarda önemli bir atılım yapıyor; 2016 yılı itibari ile orta -yüksek ve yüksek teknoloji sınıfı yatırımlara ilişkin düzenlenen belgelerin toplam düzenlenen belgeler içerisindeki payı %9.51 seviyesinde iken, 2020 yılı ilk yarısında oran %21.79 seviyesine çıktı.

Bu teknoloji seviyelerinde yapılan yatırımların önümüzdeki yıllarda daha da artmasını bekliyoruz.

 

 

YORUM YAP