Dijitalleşme, kurumların faaliyetlerinde, iş yapış biçimlerinde köklü değişimler yaratıyor. Geleneksel iş modelleri ile hayal bile edilemeyecek milyarlarca dolarlık satış rakamları, bu yeni iş modelleriyle gerçek oluyor; üretim metotlarından müşteri beklentilerine, dağıtım kanallarından iş yapış süreçlerine kadar hemen her şey hızlı bir değişim sürecinde ilerliyor.
Piyasada uzaktan yürütülen, freelance işlere talep arttıkça ödemeler ve satın almalar temassız gerçekleştirilmeye başladıkça temassız ekonomi kavramları hayatımızda çok büyük yer almaya başladı. Şirketler dijitalleşme sayesinde, bilginin üretimi ve işlenmesinden karar alma süreçlerine ve yeni pazarlara erişime kadar birçok alanda büyük kazanımlar elde etti. Öte yandan dijital dönüşümü birkaç teknolojiye indirgemek mümkün değil; bulut bilişim, dijital medya, büyük veri, yapay zekâ, artırılmış gerçeklik, nesnelerin interneti ve 3 boyutlu yazıcıların çığır açan etkisi yeni bir dönem başlattı.
Y neslinin iş fırsatlarını değerlendirirken her yerden çalışma esnekliğini bir öncelik olarak görüyor.
Buna karşılık uzaktan çalışma da artık birçok çalışan için bir öncelik haline geldi. Şu anda işgücünün en büyük neslini oluşturan Y neslinin %40‘ından fazlasının iş fırsatlarını değerlendirirken her yerden çalışma esnekliğinin bir öncelik olduğunu görüyoruz. Yeni çalışma modelinde insanlar ister seyahat ettiği tatil beldesinden, ister kafe’den, ister evden çalışacaklar. Ofislere gideceğiz elbette ancak bu hem dönüşümlü olacak hem de bazı pozisyonların gitmesi gerekmeyecek. Bazı tahminlere göre örneğin 2022 yılına kadar dünyadaki iş gücünün yüzde 42,5’inin mobil çalışanlardan oluşacağı ön görülüyor.
Peki dijitalleşme sürecinde işe alımlarda neye dikkat etmek gerekiyor
Dijitalleşme sürecinde işe alımların yeni eleman alınırken hangi özelliklere dikkat edilecek?.. Çünkü işletmeler farkında olmadan kendilerini dijital dönüşüm kavramıyla karşı karşıya bulurken, dijital İK dönüşümü çok daha hızlı yaşanıyor.
Bu nedenle İnsan Kaynakları (İK) profesyonelleri, dünyadaki bu değişim sürecinde işgücü yönetme ve iş yapma biçimini dönüştürmeyi hedefliyorsa;
Belki öncelikli olarak, işe alım yeterliliğinde mesleki uzmanlık bir yana ayrıca yeni elemanların sanal işbirliğini kolaylaştırma, hızlı uyum ve eylem planlarını da oluşturmaları gerekiyor.