DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

‘Lisanslı depoculuk Çiftçimizin lehinde olmalıdır…’

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
‘Lisanslı depoculuk Çiftçimizin lehinde olmalıdır…’

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, lisanlı depoculuk uygulamasını Meclis gündemine taşıdı. Sındır, tüm paydaşların görüşü alınarak, ürettiğimiz ürünlerin ticaretinde dünyada marka ve piyasalarda söz sahibi olabilmek adına ivedi bir şekilde Meclis Araştırması açılmalı” dedi. Lisanslı depolar ve ürün ihtisas borsaları’nın avantajlarına değinen Sındır, üreticilerin de bu konuda yeteri kadar bilgilendirilmesi gerekiğini vurguladı.

TMO’ni, Lisanslı Depoculuğun alternatifi gibi görmek çok büyük bir yanlış olur.

Tarım ürünleri için uygun saklama koşulları önemine değinen Sındır, ayrıca Toprak Mahsülleri Ofisi’nin, Lisanslı Depoculuğun alternatifi gibi görülmesinin çok büyük bir yanlış olduğunu belirtti.

”Lisanslı depolar olmalı ama TMO da regülasyon görevine devam etmeli. Her ürün hasat zamanında daha ucuz fiyatlara satılırken, belirli bir süre sonunda çok daha yüksek fiyatlara pazarlanabilmektedir. Bakınız, 2020 yılında devlet müdahalesi ile fiyatların nasıl arttığının örneği, buğday fiyatlarıdır. Toprak Mahsulleri Ofisi 2020 yılının Haziran ayında buğday fiyatını 1650TL olarak açıklarken, 6 ay sonra bu fiyat 2 bin 300 TL’ye yükselmiştir. Üreticilerimiz uygun saklama koşulları ve yerleri olmadığı için ürünlerini ucuza satmak zorunda bırakılmıştır” dedi.

Lisanslı depoculuk ve ürün ihtisas borsalarında tüccarların daha da büyümesine imkan sağlandı

Türkiye’de tarım ürünleri ticaretinde üretimden başlamak üzere hasat, pazarlama kredilendirme ve depolama konularında birçok sorun bulunduğunu da ifade ederek sözlerine devam eden Sındır, ”Türkiye Ürün İhtisas Borsasının temel amacı üreticiye fayda sağlamak olmasına rağmen, bu kuruluşun yönetim kurulunda ve ortakları arasında üretici temsilcilerinden hiçbir kurum bulunmuyor. Bu kabul edilemez” dedi.

Sındır sözlerini şöyle sonlandırdı: “Lisanslı Depoculuk çiftçimizin lehinde olmalıdır. Lisanslı depoların yaygınlaşması, doğru şekilde kullanılması ve önemli bir pazarlama noktası olarak tarım ürünlerinin ticaretine girmesi, üretim kalitemizin de artmasında etken olacaktır. Üretilen ürünlerde verim yani miktar kadar kalitenin de fiyata etki etmesi, üreticilerin üretim süreçlerini daha hassas ve özenli takip etmesine neden sağlayacaktır.”

YORUM YAP