DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Lokanta ve restoranlar pandemi kısıtlamalarına uygun düzenlemeyle açılış bekliyor

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Lokanta ve restoranlar pandemi kısıtlamalarına uygun düzenlemeyle açılış bekliyor

Koronavirüs tedbirleri kapsamında kapanmak zorunda kalan lokanta ve restoranlar ekonomik sıkıntılarının çok derinleştiği ve esnafın büyük sıkıntılar yaşadığı belirtiliyor. Pandemi vakalarının belli bir sayının altına düşmesiyle birlikte restoran ve kafelerin normalleşme takviminin açıklanması beklenirken, işletmeler HES koduyla açılmak istiyor; çalışanlar zor durumda. Sektörden görüşlerini aldığımız esnaf,  ‘HES koduyla heryer serbest ama lokanta, restoranlar yasak! Neden?.. Mesafe, Maske, Temizlik. Bunlara uyulmasının sorumluluğunu işletmeler yüklenir.’ diyor. 

Lokanta ve restoran sektöründe birçok hizmet kolunda çalışanlar var, aşçı, garson, şef, komi, kasiyer, buralara hizmet veren küçük tedarikçiler, meşrubat, halcisi, etçisi gibi… 2 milyon kişiye istihdam sağlayan sektör can çekişiyor.

Fakat bu işkolunda sigortasız işçi çalışanları da çok; sigortasız çalıştırılanlar işsizlik fonundan da yararlanamadı.

Bir de kiralar, sabit vergiler vb. masraflar…

Formathaber’in sektör çalışanlarıyla yaptığı araştırmada herkesin sağlık koşulları ve pandemi tedbirleri kapsamındaki koruma hassasiyetlerine uyma konusunda kararların desteklendiği görüldü. Çünkü yeme- içme esnasında mecburen maske çıkarılıyor. Oturma düzeni konusunda da karışıklığa izin verilmemesi gerekiyor.

Bu nedenle lokanta ve restoranlar pandemi kısıtlamalarına uygun düzenlemeyle açılış bekliyor.

Öte yandan mekanların kapatıldığı süre içinde ekonomik desteklemelerin yetersizliği de özellikle altı çiziliyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı’ nın başlattığı çalışma ile lokanta, restoran, kafe gibi sektörlerde faaliyetleri kısıtlanan işletmelerin 2019-2020 ciroları incelendi; buna göre ciro kaybı desteği olarak, tek seferde ödenmek üzere 2 bin liradan az ve 40 bin liradan fazla olmamak kaydıyla, 2020’deki ciroların 2019’daki cirolara göre azalan tutarının yüzde 3’ü esas alınarak ödenecek rakam belirlendi…

Benzer işkollarında çalışan ABD ve Avrupa’ da yıllık ciro ortalamasının %70 i kadar işletmelere desteklemeler verildi, kredi ödemeleri ‘başvurusuz’ 1 yıl ertelendi.

YORUM YAP