DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

‘Madencilik Sektörünün önünü açacak yeni yasal düzenlemelere ihtiyaç var.’

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
‘Madencilik Sektörünün önünü açacak yeni yasal düzenlemelere ihtiyaç var.’

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, Türkiye’nin maden ve doğal taşlar açısından zengin bir ülke olduğunu vurgulayarak, “Uluslararası arenada rekabetin arttığı gerçeğiyle, üreticilerin daha
fazla büyümesine imkân tanıyacak, sektörümüzün daha da güçlenmesi için, Madencilik Sektörünün önünü açacak yeni yasal düzenlemelere ihtiyaç var. Umarım çok yakın bir zamanda sektör hak ettiği yasasına kavuşacak” dedi.

Aydın Dinçer, Türkiye Madenciler Derneği, Sektörden Haberler dergisi için Gökçe Uygun’ a verdiği röportajda,”Türkiye, gerek hammadde, gerekse enerji kaynağı olarak kullanılan madenler ve doğal taşlar açısından oldukça zengin bir ülke.” dedi.

”Dünyada üretimi yapılan 90 maden türünün 80’ine sahibiz. Aynı zamanda 650 renk ve desende mermerimiz, 150’yi aşkın çeşitlilikte doğal taşımız mevcut. Ancak uluslararası arenada rekabetin arttığı gerçeğiyle, üreticilerin daha fazla büyümesine imkan tanıyacak, sektörümüzün daha da güçlenmesi için, madencilik sektörünün önünü açacak, üretim, verimlilik, teknolojik altyapı açısından diğer ülkelerle rekabeti sağlayacak, güncel sorunlarımıza çözüm üretecek, atılım sağlayacak yeni yasal düzenlemelere ihtiyaç var. Umarım çok yakın bir zamanda sektör hak ettiği yasasına kavuşacak.” ifadelerini kullandı.

Yeni maden yasası ceza öncelikli değil, uyarı öncelikli prensip üzerine hayata geçirilmeli

Yeni madencilik yasasından beklentilerini de açıklayan İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, ”Ülkemiz, ithal kömür, demir cevheri, altın, bakır, kurşun, çinko ve birçok maden ile metale her yıl

milyonlarca dolar ödüyor. O nedenle bu tablonun değişmesi, dövizimizin yurt içinde kalması gerekiyor. Biz, dövizimizin yurt içinde kalmasının yanı sıra, kanunun ceza öncelikli değil, uyarı öncelikli prensip üzerine kurulmasını, ruhsat iptallerinin de zorlaştırılmasını talep ediyoruz. İzin süreçlerinin kolaylaştırılmasının da sektörü canlandıracağına inanmaktayız.” dedi.

Madencilik Sektörü birçok bakanlık ve bağlı kuruluşlardan izin alarak çalışabiliyor.

Madencilik faaliyetleriyle ilgili ruhsatların, Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığı tarafından verildiğini hatırlatan Aydın Dinçer ancak işletme faaliyetine geçebilmek için farklı bakanlık ve birimlerinden de izin almak gerektiğin vurguladı. ”Bu da faaliyete geçme süresinin uzamasına neden oluyor. O nedenle daha az birimden izinlerin söz konusu olması ya da tek bir merkezde toplanması faaliyet geçme süresini de kısaltacaktır. Öte yandan Maden Kanunu’nda, ruhsat hukukunu koruyan ve olası dış etkilere karşı ruhsat güvencesini kesin olarak sağlayan düzenlemeler yapılmalı. Ruhsat ve izin işlemleri öngörülebilir sürede sonuçlandırılmalı, süreç şeffaf olmalı.” dedi.

YORUM YAP