Mısır (alt) Meclisi, Yunanistan ile yapılan deniz yetki alanlarını sınırlandırma anlaşmasını onayladı. Ancak karara göre anlaşmanın iki taraf arasındaki deniz yetki alanlarını ‘kısmen’ belirlediği, ileride yapılacak görüşmeler neticesinde sınırların ‘tamamının’ belirleneceği kaydedildi.
Mısır merkezli El-Beled Televizyonu’nun internet sitesinde yer alan habere göre, Meclis Anayasa ve Yasama Komisyonu, söz konusu anlaşmaya onay verdi. Atina yönetimi 7 Ağustos’ta ise Mısır ile Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) anlaşmaları yapmıştı.
Türkiye, Yunanistan ve Mısır’ın deniz sınırı olmadığını, anlaşmanın geçersiz olduğunu belirtti.
Öte yandan Mısır içinden de bu anlaşmaya karşı çıkanlar var. Nitekim Mısır’ın Yunanistan’la Türkiye’yi devre dışı bırakmak için imzaladığı “deniz yetki alanlarının sınırlandırılması” anlaşmasını yok hükmünde sayan muhalifler de seslerini yükseltiyor; ‘Hiç kimse Türkiyeyi, Türkiye’den ibaret görmesin.’ söylemi halk arasında giderek güçleniyor.
Mısır-Yunanistan anlaşması BM tarafından tanınıp deklare edilebilecek mi?
Ancak merak edilen konu Mısır-Yunanistan anlaşması BM tarafından tanınıp deklare edilebilecek mi ve eğer bu olursa hangi gerekçeler kullanılacak!… Çünkü Türkiye’ nin Libya ile yaptığı deniz yetki alanı anlaşması BM tarafından tanınıp deklare edildi.
Nitekim Türkiye’ nin Doğu Akdeniz’ deki hak ve hukuktaki kararlılığı sahada da kendini gösterdiği gibi, Ankara, Mısır-Yunanistan anlaşmasını da ‘yok hükmünde’ sayarak kabul etmediğini duyurmuştu.