DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Moody’s yeni kredi notu Türkiye’ yi 2003 ‘teki ekonomi görünümünün altına düşürdü!

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Moody’s yeni kredi notu Türkiye’ yi 2003 ‘teki ekonomi görünümünün altına düşürdü!

Önceki gün kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin uzun dönemli döviz cinsinden kredi notunu ‘B1’ den ‘B2’ye düşürdü, not görünümü ‘negatif’ olarak teyit etti.

Kuruluş, Türkiye’nin dış kırılganlıklarının muhtemelen ödemeler dengesi krizine yol açabileceğini ve mail tamponlarının aşınmakta olduğunu kaydetti.

Moody’s yeni not değerlendirilmesinde 3 temel faktörün rol oynadığı belirtildi; buna göre ‘jeopolitik riskler ile ödemeler dengesi, mali tamponlar ve kredi profiline yönelik riskler’ gösterildi.

Uluslararası Kredi derecelendirme şirketi Moody’s, ekonomik durum notuna ilişkin değerlendirmelerini, daha çok mali risk yönetimine ilişkin araştırmalarına dayandırıyor.

İktisatçı Uğur Gürses Moody’s kredi notunun ne anlama geldiğini açıklayan kısa bir tweeti sosyal paylaşım sitesinde yazdı:
”Bilmeyenler için hatırlatma: Moody’s gibi kredi dereceleme kuruluşları ülkemize borç veren kurumlara, fonlara, yatırımcılar yazıyor bu değerlendirmeleri. “Ben takmıyorum” demek işe yaramıyor.”

Uğur Gürses, Moody’s yeni kredi notuna ilişkin değerlendirmeyi de şu ifadelerle yazdı:

”Moody’s Türkiye’nin kredi notunu B2’ye düşürdü. Bu seviye, iktidar partisinin 2003’te devraldığı kredi notunun altında. Hem de tarihsel olarak en düşük seviye.”

Diğer uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s (S&P) ise 7 Mayıs’ta Türkiye’nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunu “B+”, uzun vadeli yerel para birimi cinsinden kredi notunu ise “BB-” olarak teyit ettiğini duyurmuştu.

YORUM YAP