DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

NECDET OKUMUŞ HOCAM’A DAİR

Yayınlanma Tarihi : Google News
NECDET OKUMUŞ HOCAM’A DAİR

Bilgiye ve bilgiliye saygı uygar toplumların kamusal ahlaki iletişimindeki temel göstergelerden biridir. Bilgiyi seviyeli tartışmak ise yine uygar toplumların temel göstergelerinden biridir. Bilgi tartışılır ve tartışılmalıdır, sorgulanır ve sorgulanmalıdır; bilge insanlar ise bu tartışmalar içinde bilgi kaynaklarını ele alabilen yeni sorgulamaları üretir. Zaten eleştirel düşünce ve zihniyet dünyası böyle gelişir.

Necdet Okumuş hoca işte bu ‘bilgi kaynaklarına’ ilişkin değerlendirmelerde karşılaştırmalı analizler yapabilen bir değerdir. Uzmanı olduğu konuda Osmanlıcada yazışma ve edebiyat diline hâkim bir kişidir.

Necdet Okumuş hocamızın son kitabı ‘Tarihi ve Kültürü ile Menemen/ Çukurköy’ Menemen Belediyesi Kent Yayınlarından çıktı. Öncelikle bu kitabın yayınlanmasına vesile olan Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan’a teşekkür ederiz.

Çok güzel bir baskı; hazırlanışında emeği geçen herkese teşekkür ederiz.

Aydın Pehlivan’ın Önsöz’de belirttiği gibi bu kitap ‘Çukurköy’ün tarihini sadece belgeler, dökümanlar üzerinden ele almıyor; bilgileri, anlatılara, geçmişten günümüze taşınmış gelenek ve göreneklere, dini ve sosyal hayatını da içeren şekilde anlatıyor.

Kitapta köyün tarihi mezar taşlarına da inilmiş, halk edebiyatına da; bölgedeki vakıflardan mimariye; vergi detaylarına, Şer’iye Sicillerine; adet ve göreneklerine; coğrafi yer adlarına, sosyal yapılara dek bilgi kaynaklarına inilerek analiz yapılıyor, gösteriyor.

Bence bu kitap bir bölgenin, burada bir köy için (Çukurköy) kent kültürüne hizmet bilinci çerçevesinde; mahalli kültürün tarih ve folklorik geleneklerini ‘bilgi kaynaklarına inerek’ geliştiren önemli bir katkı sunuyor.

Necdet Okumuş Hocamızın birçok akademik yayınları var. Mesela ‘Ankaravî’nin Nakşu’l-Fusûs Tercümesi, İshakk ve Yusuf Fasslarının Yorumu;

‘Muhammed bin Mahmûd-ıŞirvanî’ nin (XV yy.) Göz hastalıklarına ait Mürşid adlı eser. –Ki anlamını kaynağında inerek çevirmek, incelemek zor bir eserdir-

Manisa Müzesi hat koleksiyonu.

Hasan Rüşdî Divanı.

Halvetilik’in Ahmediyye Kolu Yiğitbaşı Veli ve Külliyesi ki yine Yiğitbaşı Veli hakkında yapılan ilk ciddi çalışmadır. (Bu çalışmanın değeri de henüz anlaşılamadı bence)

… Daha birçok kitap ve ayrıca tebliğler var ki her biri ayrı bir derya.

Benim için Necdet Okumuş Hoca’m gönlümün üniversitesinde fahri profesörlük makamı sahibidir. Kendileri akademi hakkı yenmiş bir kişidir; ‘neden böyle yazdın’ diye kızabilir bana, kendisi mütevazıdır;  ama ben hasbelkader kalem oynatıyorum ve bu notu da eklemem lazımdı.

Osman Özbaş

YORUM YAP