DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Önümüzdeki yıllarda ‘konumdan bağımsızlık’ kavramı öne çıkacak

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Önümüzdeki yıllarda ‘konumdan bağımsızlık’ kavramı öne çıkacak

Teknoloji alanında dünyanın önde gelen araştırma ve danışmanlık şirketi Gartner’a göre 2021 yılında Önümüzdeki yıllarda “konumdan bağımsızlık” kavramı öne çıkacak.

Şirketin hazırladığı 2021 Stratejik Teknoloji Trendleri raporunda salgınla birlikte artan dijitalleşmeye rağmen insanın halen tüm işlerin merkezinde yer aldığı vurgulandı; ancak pandemiyle birlikte çalışan, müşteri, tedarikçi ve organizasyonel ekosistemlerin fiziksel olarak bulunduğu ortamlar değişiyor.

Rapora göre; önümüzdeki beş sene boyunca insanın merkez alınması, konumdan bağımsızlık ile pandemi ve ekonomik durgunluk nedeniyle tüm dünyada dalgalanma konuları öne çıkacak. İşte ‘Konumdan Bağımsızlık’ terimi çalışanın ofisten, evden veya “her zaman, her yerden” gibi çeşitli çalışma konumlarını açıklıyor.

Önümüzdeki yıllarda “konumdan bağımsızlık” kavramı öne çıkacak

Ancak ‘konumdan bağımsızlık’ yani işyerinde bulunma zorunluluğu olmadan çalışma ve esnek çalışma saatlerine ilişkin trend, pandemi sürecinde hızlansa da yeni değil. Örneğin 2019’da IWG Global Workplace’in 15 bin çalışan ve 80 ülkede gerçekleştirdiği araştırmaya göre, Almanya’da şirketlerin % 80’i, Brezilya’da % 76’sı ve Hindistan’da % 58’i esnek çalışma saatleri uygulaması zaten yapıyorlardı. Artık bu uygulamaların ağırlık kazanacağını ve genel politikaya dönüşeceğini görülüyor.

Nitekim Coworking Insights’ın ‘’2020 Future of Work’’ başlıklı raporuna göre de dünya genelinde çalışanların % 74’ü verimlilik, stres, maliyet tasarrufu, sosyal yaşam ve ulaşım gibi etkenler açısından uzaktan çalışma modelinin çok daha yararlı olduğunu belirtiyor.

Öte yandan üretimin gerçekleştiği yerlerde otomasyon gelişiyor; fabrikalarda verim, kalite, performansın artması, maliyetleri düşürmek amacıyla insandan bağımsız üretim eğilimi artıyor. Ancak tüm gelişmelerde elbette teknoloji-dijital altyapının gelişmesi önemli.

Her yerde operasyon’ kavramı da bir bilgi teknolojisi işletim modelini ifade ediyor.

Yine bu trend içinde yer verilen ‘Her yerde operasyon’ kavramı da bir bilgi teknolojisi işletim modelini ifade ediyor. ‘Uzaktan çalışma’ terimi; kulağa kolay gelse de aslında teknoloji altyapısı, yönetim uygulamaları, güvenlik ve yönetişim politikaları, çalışan ve müşteri etkileşim modellerinde sorunsuz ve ölçeklenebilir bir dijital deneyimi ve uygun değişiklikleri gerektiriyor.

 

YORUM YAP