DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Pandemi sonrası küresel hava taşımacılığı ağı yeniden inşa edilebilir!

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Pandemi sonrası küresel hava taşımacılığı ağı yeniden inşa edilebilir!

Küresel ekonominin önemli bir motoru olan hava taşımacılığı ve havayolları şirketleri pandemi sürecinde seyahat kısıtlamaları nedeniyle yolcu sayılarında büyük düşüşler yaşadı. Öyle ki dünyada havayolları taşımacılığı ile bağlantılı 46 milyon insanın işi tehlikede.

IATA’ya göre, (International Air Transport Association, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği) salgının neden olduğu havayollarındaki etkisi, bağlantı noktalarına erişim sıralamasında da kendini gösteriyor.

Küresel hava trafiğindeki ekonomik yavaşlamaya bir örnek Londra’ da yaşandı; Eylül 2020′ de dünyanın en çok havayolu bağlantı noktalarından olan Londra’ da kayıplar % 67’lik bir düşüş göstererek sekiz numaraya düştü. New York (bağlantıda -% 66 düşüş), Tokyo (-% 65), Bangkok (-% 81), Hong Kong (-% 81) ve Seul (-% 69) sıralamada aşağıda kaldı.

Buna karşılık Çin , çok sayıda iç bağlantıya sahip şehirleriyle öne çıktı; şu anda Çin’deki en çok bağlantıya sahip ilk dört şehir olan Şangay, Pekin, Guangzhou ve Chengdu en üst sıralarda yer alıyor.

RANKING SEPTEMBER 2019 SEPTEMBER 2020
1
London
Shanghai
2
Shanghai
Beijing
3
New York
Guangzhou
4
Beijing
Chengdu
5
Tokyo
Chicago
6
Los Angeles
Shenzhen
7
Bangkok
Los Angeles
8
Hong Kong
London
9
Seoul
Dallas
10
Chicago
Atlanta

Hava trafiğindeki yoğunluğun pandemi dönemindeki sıralamasındaki bu değişikliği değerlendiren, IATA’nın Üye Dış İlişkilerden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Sebastian Mikosz, ”Bu çalışmadan almamız gereken mesaj, küresel hava taşımacılığı ağını yeniden inşa etmenin acil ihtiyacıdır. ”dedi.

Sebastian Mikosz’ un ‘küresel hava taşımacılığı ağını yeniden inşa etmenin ihtiyacı’ açıklamasında aslında dünya tedarik zincirinin yeniden şekillendiği vurgusu da var. Bunlar ekonomilerin girdi tedariği, hammadde, yarı mamul veya mamullerin lojistiğiyle ilgili.

Hava bağlantısı ve büyüme oranları. Kaynak: IATA

Image

 

YORUM YAP