DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Pandeminin çıkış noktasındaki Çin-Wuhan ‘daki çevre sorunları 1984 ve 2020 yıllarındaki uydu görüntülerine yansıdı

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Pandeminin çıkış noktasındaki Çin-Wuhan ‘daki çevre sorunları 1984 ve 2020 yıllarındaki uydu görüntülerine yansıdı

Pandeminin çıkış noktasındaki Çin-Wuhan ‘daki çevre sorunları 1984 ve 2020 yıllarındaki uydu görüntülerine yansıdı; son on beş yıl karşılaştırılınca kentleşmenin doğal hayatın içlerine doğru ne kadar hızlı genişlediği görülüyor.

“Wuhan’ın 1984 ve 2020 uydu görüntülerini analiz etti”

Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVMER) Müdürü Prof. Dr. Dinçer Ayaz, Wuhan kentinin 1984 ve 2020 yıllarındaki uydu görüntülerini analiz etti.

Prof. Dr. Ayaz, “Wuhan kentinin 1984 ve 2020 yıllarındaki uydu görüntüleri, şehrin doğal alanların içine ne derece girdiğini ve habitat tahribatını göstermektedir. Hızlı bir şekilde artan insan nüfusu, yeni besin kaynaklarına ve barınma alanlarına ihtiyaç duymaktadır. Ancak ihtiyaçları karşılayarak hayat kalitesini yükseltmek isterken, epidemi ya da pandemi haline gelen zoonotik hastalıklara sebep olmaktayız.” dedi.

Epidemi ve pandemilerin başlangıç noktaları daima doğal bozulmanın meydana geldiği yerler olduğunu söyleyen Prof. Dr. Dinçer Ayaz şunları söyledi:

”Gelecekte salgın hastalıkları önleyerek insan sağlığındaki yani yaşam kalitesindeki ve ömür uzunluğundaki beklentiyi artırmak bizim elimizdedir. Aynı sebeplerle yola çıkmış olan teknolojik, endüstriyel, tarımsal çalışmaları çevreye zarar vermeden, sürdürülebilir doğal alanlar yaratarak ve onları koruyarak sağlayabiliriz. Unutmamalıyız ki, habitat ve biyoçeşitlilik kaybı küresel düzeyde artmaya devam ederse, Covid-19 pandemisi, yüksek ölüm oranlı kitlesel salgınların yalnızca ilki olabilir” dedi.

“Pandemiler, doğal bozulmanın olduğu yerlerde başlıyor”

Covid-19 & Biyoçeşitlilik ilişkisini değerlendiren ÇEVMER Müdürü Prof. Dr. Dinçer Ayaz, özelde Covid-19, genelde tüm epidemi ve pandemilerin ortaya çıkmasındaki temel sebebin vahşi yaşamla artan temas ve ekolojik yapının bozulması olduğunu vurguladı.

“Habitat yıkımları, ormansızlaşma gibi insan etkileri, biyoçeşitliliği yok etmekte ve vahşi yaşamın döngüsü içinde
bulunan patojenlerin insana geçmesine sebep olmaktadır. Bunun en iyi örneklerinden biri 1920’li yıllarda Afrika’da şempanzeleri avlayarak yiyen avcılarda ilk kez HIV görülmesidir. Bunu pek çok zoonotik hastalık izlemiştir. 2014-2016 yılları arasında Batı Afrika’da patlak veren Ebola virüsü salgını da, bölgedeki zengin biyoçeşitlilik noktalarının bozulmaya uğradığı yerlerde başlamıştır. Virüslerin bu hayvanlardan insanlara geçebilmesi ancak insanın vahşi doğanın içlerine girmesi, daha önce temasta bulunmadığı hayvanlarla sık teması ya da vahşi hayvanların yaşam alanlarını kaybetmelerinden ötürü insan yerleşimlerine doğru kaymaları sebebiyledir” dedi.

YORUM YAP