DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Pandemiyle birlikle sağlıklı gıdaya talep yükselişe geçti

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Pandemiyle birlikle sağlıklı gıdaya talep yükselişe geçti

Pandemiyle birlikle insanlar sağlıklı beslenmeye yöneldi, sağlıklı gıdaya talep yükselişe geçti. Bu süreçte gıda güvenliği artık daha da ön plana çıktı.

Konuyla ilgili olarak tarım sektörünün kuru meyve ve organik ürün pazarına yönelik bir resim çektik; bu süreçte Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’ nin rakamlarına baktık.

Türkiye GSYH’deki tarımsal büyümede Avrupa’da 1’inci , dünyada 7’inci.

Küresel ekoloji pazarı son 15 yılda yüzde 500 büyüdü. Türkiye’de 35 yıllık organik üretimde 250’nün üzerinde ürün çeşitliliğine ulaşıldı.

Ancak kuru meyve ihracatı Nisan ayında miktar bazında yüzde 1 artmasına rağmen değer bazında yüzde 12’lik azalış gösterdi. İhraç miktarı 271 bin 240 ton kuru meyve; ihraç edilen ülke sayısı 134 ülke; yılın ilk yarısında ise kuru meyve sektörünün ulaştığı ihracatı 605 milyon dolar.

En çok ihracat yaptığımız ilk 4 ülke arasında bulunan İngiltere ile yüzde 82, Almanya ile 72, ABD ile yüzde 70, Hollanda ile yüzde 89 artış yaşadık.

Ocak-Haziran döneminde kuru meyvede en çok ihracat yaptığımız ülke 87,4 milyon dolarla Almanya oldu. İngiltere kuru meyve ihracatında 86,7 milyon dolarla ikinci, ABD ise 43 milyon dolarla üçüncü sırada yer aldı. 271 bin 240 ton kuru meyve 134 ülkeye ihraç edildi.

42 milyon dolarla Fransa, 33,8 milyon dolarla Hollanda, 26,2 milyon dolarla İtalya, 24,7 milyon dolarla Avustralya, 19,4 milyon dolarla Irak, 16,6 milyon dolarla Kanada yılın ilk yarısında kuru meyve ihracatında önde gelen pazarlarımız arasında.

Pandemi sürecinde sektörel ticaret heyetleri dijitale taşındı

Dijitalleşen firmaların ömrünün daha uzun olacağı yadsınamaz bir gerçek. Nitekim katma değer odaklı yeni tarım politikasının bir parçası olan üretici, ihracatçı, işletmeci ve tüketiciyi aynı platformda buluşturan Tarım ve Orman Bakanlığı’ nın başlattığı Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) da tarımda inovasyonun en güzel örneklerinden biri oldu.

Bundan sonra da ABD, Çin, Orta Doğu ülkeleri, Almanya ve İngiltere başta olmak üzere tüm dünyadaki birçok ülkeden alıcılar davet edilerek ikili görüşmeler, fuar ile eş zamanlı çeşitli gastronomi etkinlikleri ve uzmanların katılımlarıyla webinarlar gerçekleştirilecek.

Tedarik zincirini bozmadan sürdürebilenler ve çağın anahtar kelimesi dijitalleşmeye hızla adapte olabilenler bu dönemin kazananı olacak.

YORUM YAP