DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

RESİDANCE’IN HAVUZ DAVASI YARGIYA TAŞINDI

Yayınlanma Tarihi : Google News
RESİDANCE’IN HAVUZ DAVASI YARGIYA TAŞINDI

Yaz sıcaklarının yerini, serin havanın aldığı bu günlerde Manisa’dan; insan sağlığını tehdit eden bir havuz ve o havuzun  işletme sahipleri ile ilgili çok konuşulacak bir haber geldi.  İddiaya göre; Manisa’nın Yunusemre İlçesinde 500’e yakın kişinin yaşadığı Lale Kule Residance’ın ortak havuzunun suyu; ölümcül bakteriler ve enfeksiyon hastalıkları riski barındırıyor, havuza girenlerde buradan enfeksiyon kaparak, hayati tehlikesi olan ölümcül  hastalıklara maruz kalıyor. Konuya ilişkin iddialarla, durumu  yargıya taşıyan M.K. adındaki site sakini; mücadelesinden asla vazgeçmeyeceğini, site yöneticilerinin insan sağlığını hiçe saymakta direnmelerini de ifşa etmeye devam edeceğini duyurdu.

Manisa’nın Güzelyurt Mahallesi olarak bilinen ve kentleşmesi hızla büyüyen bölgede, yeni yapılan konutların, sitelerin, rezidansların veya toplu yaşam alanlarının yüzde 90’ı artık havuzlu olarak inşa ediliyor. Havuzlu konutlar veya yaşam alanları vatandaşlarında tercih sebebi oluyor, satışları  veya kiralanmaları da daha kolay oluyor. Ancak iddialara göre bu sitelerin veya konut türlerinin yöneticileri; mevsimsel olarak hizmete sundukları havuzların dezenfeksiyon işlemlerini, havuzları bakteri ve mikroorganizmalardan koruyacak ilaçlama ve klorlama işlemlerini gerektiği kadar ve gerektiği tarih aralıklarında yapmıyor. Denetimlerde rutin yapılmayınca, hastalıklar baş gösteriyor, bu yerleşim alanlarında yaşayan vatandaşların sağlıkları tehlikeye giriyor.

OĞLUNA GÖZ ENFEKSİYONU, KENDİSİNE  KANSER TEŞHİSİ KOYULDU

Bu olaylardan birisi de Manisa’da yaşandı. Manisa’nın Yunusemre İlçesi Güzelyurt Mahallesi’nde 500 kişinin yaşadığı Ünlü rezidans Lale Kule’nin,  sakinlerinden M.K.’nın oğlu E.K’nın gözlerinde yumrular oluştu. M.K.’nın  kendisi de, çeşitli  rahatsızlıklarının tedavisine başladı. Doktora başvurduğunda ise oğlu E.K’ya göz enfeksiyonu, kendisine de  rahim ağzı kanseri teşhisi koyuldu. Yaşadığı site Lale Kule’nin yüzme havuzunun düzenli olarak dezenfeksiyon işlemlerinin yapılmadığını iddia eden M.K.  havuzdan mikrop ve enfeksiyon  kaptığı şüphesiyle, Manisa İl Sağlık Müdürlüğü’nün yetkili birimlerine başvurdu. M.K. başvurusu ile mevzuat standartlarına uygun bakım ve dezenfeksiyonu yapılmadığını iddia ettiği, söz konusu havuzda inceleme başlattı.

HAVUZUN SUYU ARTEZYENDEN

Site yetkililerinden alınan bilgiye göre havuzun suyu; ruhsatlı bir artezyen kuyusundan alınıyor ve haftada bir kez şoklama yöntemi ile dezenfekte ediliyor. Ancak daha öncede  çok sayıda şikayetin olduğu site havuzundan kaynaklı sağlık problemlerinin yaşandığı iddiası ile; Manisa İl  Sağlık  Müdürlüğü  ile  Yunusemre İlçe Sağlık Müdürlüğü,  Çevre Sağlığı Birimi memurları ve uzmanları tarafından 4 Temmuz 2022’de alınan örnekler, Manisa Halk Sağlığı Laboratuvarında incelendi. Çıkan sonuçlar ise havuzun insan sağlığını tehdit eder boyutlarda.

ÖLÜMCÜL HASTALIKLARA NEDEN OLMASIN DİYE HAVUZ MÜHÜRLENDİ VE KAPATILDI

Manisa Halk Sağlığı Laboratuvarından çıkan sonuçlara göre; havuz suyunun klor ölçüm değeri  “0” olarak belirlendi.  Çıkan bu sonuç,  havuzun klorlama işleminin hiç yapılmadığı anlamına geliyor.  Bunun üzerine site içi havuzun suyu halk sağlığını tehdit eder boyutta olması ve ölümcül hastalıklara neden olma riskinin önüne geçilebilmesi için; Lale Kule Residance’ın havuzu, Yunusemre İlçe Sağlık  Müdürlüğü ve Hıfzıssıhha kurulu kararıyla 6 Temmuz 2022’de mühürlenerek, kullanıma kapatıldı.

SİTE YÖNETİCİLERİ RİSKİ KABUL ETMEDİ, KONU YARGIYA TAŞINDI

M.K kendisinin ve diğer site sakinlerinin tüm uyarılarına rağmen, site yöneticilerinin uzun süredir; konuyu, iddialarını, taleplerini, uyarılarını ve kendilerini hiç ciddiye almadığını duyurdu. Site yöneticilerinin havuzun suyunun insan sağlığına zarar verir boyutta olduğunu hiç kabul etmediklerini, hatta mağduriyetleri ile hiç ilgilenmediklerini iddia eden site sakini M.K. gelecekte de aynı sorunların yaşanması ve başka insanlarında hastalanmasının önüne geçmek niyeti ile; konuyu yargıya taşımaya karar verdiğini ifade etti.   İl Sağlık Müdürlüğü’nün ve yetkili birimlerinin havuz suyu ile ilgili olumsuz raporundan sonra  harekete geçen M.K. havuzdan kendisi  ile  oğlu E.K’nın da enfeksiyon kaparak, hastalandığı gerekçesi ve iddiası ile olayı yargıya taşıdı.

HAVUZUN KLOR ÖLÇÜM DEĞERİ “0”

Havuz suyunun; artezyen suyu  olması bilgisini ve ölçümlerde klor ölçüm değerinin  “0” olmasını da şikayet dilekçesine koyan site sakini M.K.; diğer site sakinlerinin durumun ciddiyetinin farkında olmadığını iddia etti.  M.K şikayet dilekçesinde ayrıca;  havuzda yutulan sudan kaynaklı oluşabilecek hastalık risklerine, organlarda oluşabilecek çeşitli kitlelere, enfeksiyon hastalıklarına ve kanser hastalığı türlerine yakalanılması ihtimallerine de dikkat çekti.

KENDİSİ DE OĞLU DA AMELİYAT OLDU

Diğer site sakinlerinin ve havuzları kullanan kişilerin uyarılmasının, site sakinlerinin tamamının sağlık kontrolünden geçmesinin sağlanması  için savcılığa suç duyurusunda da bulunan M.K., kendisinin ve oğlunun uzun ve meşakkatli bir tedavi sürecinden geçtiğini de ifade ederek, başka insanların da benzer mağduriyetleri yaşamaması için bu meşakkatli dava ile baş etmeye çalıştığını kamuoyunun bilgisine sundu. M.K. çok zor günler geçirdiğini ifade ederek; “havuz suyu enfeksiyonundan dolayı oğlumun gözünde bir kitle oluştu. Neredeyse kör kalacaktı. Çok şükür ameliyat ve uzun bir tedavi  sürecinden sonra oğlumun gözü iyiye doğru gidiyor.  Bende kanser riskinden dolayı ameliyat olmak zorunda kaldım. Oğlum ve ben çok zor günler geçirdik. Bir havuz suyu enfeksiyonu kabus gibi çöktü üzerimize. Hayatımızın her anını olumsuz etkiledi, sağlığımızı kaybettik. Bu nedenle, bu davanın sonuna kadar takipçisiyim. Bundan sonra hiç  Kimse; oğlumla benim çektiklerimi çekmesin istiyorum. Bu nedenle mücadelemden asla vazgeçmeyeceğim. Bu davanın emsal teşkil etmesini sağlayacağım.”  Diye konuştu.

SİTENİN YÖNETİCİLERİ MANİSA’NIN EN TANINMIŞ İSİMLERİ

Diğer taraftan olayda adı geçen Lale Kule Residance’ın inşaat yapım işinin Manisa’nın tanınmış isimlerinden olan; Orkun ve Arkın Sıktaşlı kardeşlere  ait olduğu  bilgisine erişildi. Sitenin yönetiminin ise;  Ceren Kooperatif adıyla Arkın Şıktaşlı tarafından yürütüldüğü iddia edildi. Olayı yargıya taşıyan site sakini M.K.,  Orkun ve Arkın Şıktaşlı kardeşlerin yönettikleri sitede, insanların  ölümüne neden olabilecek virüsleri  ve bakterileri içinde barındıran havuz için gerekli işlemlerin yapılmadığını, tüm uyarılara rağmen bu sağlık riskinin ciddiye alınmadığını iddia etti.

RÖGAR SULARI TEHLİKESİ

M.K. İddialarını da daha da genişleterek; “İnşaat yapım aşamasında da yanlış ve eksikler nedeniyle, rögar suları da yıllardır tehlike arz ederken, yıkılmak üzere olan havuz,  binaya su sızmasından kaynaklı çökmek üzere olan çatı bahçesi; yıllar önce maliklerden toplanan tadilat ücretine rağmen yapılmamıştır. Bu yönetim biçimi; amacın site yönetiminden çok daha fazlasının olduğunu düşündürüyor” dedi.

 CİMER’E YAPILAN ŞİKAYETLERE ZAMANINDA MÜDEHALE EDİLSEYDİ …

Mağdur M.K, Lale Kule Residance’ta216 daire de, 500’e yakın kişinin yaşadığını belirterek Cimer’e yapılan şikayetlere zamanında müdahale edilmediğini de iddia ederek; “Site sakinleri tarafından Cimer’e yapılan şikayetler var. Cimer şikayetlerine zamanında müdahale edilmemesinin de etkisi de olabilir. Sitede görevli kişilerin iddiaları bununla da kalmadı. Şebeke suyunun ve Sondaj suyunun kaçak kullanıldığı, görevlilere ait dairelerin, görevlilerden alınıp iş yerlerine verilmesi, havuz misafir girişi ve kapı giriş kartı satarak, yasal olmayan gelir elde etmek, 2021 yılı site yönetim kurulu toplantısına gelemeyen maliklerin (kooperatif üyelerinin) yerine atılan imzalarda iddialar arasında. Bunlarda araştırılıyor. Site sakinleri yargıdan gelecek cevabı bekliyor. Halka açık yüzme havuzlarında olması gereken sağlık esasları ve şartlar hakkında Sağlık Bakanlığı’nın yönetmeliği var. Bu yönetmeliğe göre havuzdan numuneleri alması gereken kişinin bile, sağlık ve kimya eğitimi almış olması gerekiyor. Havuz suyunun yetkili laboratuvarlarda analiz edilmesi de şart. Fakat Türkiye’de kurallara ne kadar uyulduğu tartışmalı. Havuzu bulunan birçok apartman, site, spor merkezi nedense; havuzlarına ait temizlikle ilgili analiz verilerini paylaşmıyor.” Şeklinde konuşarak, olayın daha derin ve araştırılması gereken bir konu olduğunu duyurdu.

YARGIDA OLAN DAVASININ EMSAL TEŞKİL ETMESİNİ TALEP EDİYOR

M.K. Manisa Valiliği ve yetkili kurumları da göreve davet ederek; konunun daha derinlemesine  araştırılmasını, inşaat şirketlerinin yükümlülük ve sorumluluklarını hakkıyla yerine getirmeleri için denetimlerin sıklaştırılmasının sağlanmasını, Orkun ve Arkın Şıktaşlı kardeşlerin inşaat şirketlerinin ve  işlerinin de dahil olmak üzere, Manisa’da inşaat ve müteahhitlik işi yapan tüm inşaat şirketlerinin  denetlenmesini ve araştırılmasını,  konut-site ve rezidans havuzlarına yönelik yeni yönetmelikler ve denetim takvimleri oluşturulmasını, yargıda olan davasının emsal teşkil edilmesinin sağlanmasını talep etti.

HAVUZLARDAN KAYNAKLI ENFEKSİYON HASTALIKLARI İLE İLGİLİ GENEL BİLGİ

Uzmanlara göre özellikle havuzlar birçok enfeksiyonlara ve bu enfeksiyonlara  bağlı ölümcül hastalıklara  maruz kalınmasına yol açıyor. Bu enfeksiyonların oluşmasında en önemli etken; ortaklaşa kullanılan havuzlarda temizlik ve dezenfeksiyonun yeterince yapılmamış olması. Havuzlardaki suyun dezenfeksiyonu  ve mikroorganizmaların yok edilmesi için yoğun bir şekilde klor kullanılması ve klorlama dışında gerekli tüm dezenfeksiyon işlemlerinin yapılması gerekiyor.

Enfeksiyon hastalıkları uzmanlarına göre havuzlardan bulaşan enfeksiyonların en başında sindirim sistemi enfeksiyonları ve özellikle ishaller geliyor. Özellikle rotavirüs, nörovirüs enterovirüs, Hepatit A virüsü gibi virüsler; Cryptosporidium, amip, Giardia ve kıl kurdu gibi parazitler ve Salmonella (Tifo), Shigella (Dizanteri), E. Coli (Turist İshali) gibi bakteriler iyi temizlenmemiş ve yeterince dezenfekte edilmemiş havuzlarda uzun süre canlılığını koruyabilir. Bu mikropları içinde barındıran havuz suyunun çok az miktarda yutulması ile bile sindirim sistemi hastalıklarına; bulantı, kusma, yüksek ateş , karında ağrı, karın krampları ve ishallere neden olabiliyor.

İyi temizlenmeyen, yeterli dezenfeksiyon yapılmayan havuzlara girilmesi halinde ayrıca;  Cilt ve mantar enfeksiyonları, genital sistem enfeksiyonları, veya kanser başlangıçları, Üriner sistem enfeksiyonları, İdrar yolu enfeksiyonları, sistit  enfeksiyonları, dış kulak yolu enfeksiyonları, orta kulak enfeksiyonları, sinüzit, göz enfeksiyonlarına yakalanılabiliyor. Özellikle 2 yaş altındakiler olmak üzere tüm çocuklar, gebe kadınlar, organ nakli yapılmış olanlar, kemoterapi veya radyoterapi alan kanser hastaları, şeker ve böbrek hastaları havuzdan en kolay mikrop kapıp, hemen hastalanabiliyor. Sık ve ağrılı idrar yapmak, karın ağrısı, ateş , kusma, kasıklarda ağrı ve bel ağrısı gibi hastalıklarda yine gerektiği kadar dezenfeksiyonu yapılmamış havuzlara giren kişilerin, yaşayabileceği sağlık sorunları arasında.

 

 

 

YORUM YAP