DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Rum Kesimi, Türkiye’ yi Doğu Akdeniz’de durdurmak için 3. ülkelerden yardım arayışında

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Rum Kesimi, Türkiye’ yi Doğu Akdeniz’de durdurmak için 3. ülkelerden yardım arayışında

Kıbrıs Rum Kesimi’ nde Doğu Akdeniz’ de doğal gaz aramaları için anlaşma yaptıkları şirketler koronavirüs salgını nedeniyle faaliyetlerine ara verme kararı alıyor; buna karşılık Türkiye bölgede faaliyetlerini sürdürüyor.

Bundan rahatsız olan Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) konuyu önce AB’ ye taşıdı; yetmedi, şimdi de 3. Ülkelerden çare arıyor.

Nitekim Yunanistan, GKRY ile birlikte son olarak bölge dışı aktörlerden Mısır, Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanları tarafından kabul edilen ortak bir bildiriye imza atıldı.

Son gelişmeler üzerine Türk Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy Mısır, Yunanistan, GKRY, Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanları tarafından kabul edilen ortak bildiri hakkındaki soruya cevap verdi.

‘BÖLGE DIŞI AKTÖRLERDEN MEDET UMUYORLAR’

”Yunanistan ve GKRY’nin Doğu Akdeniz konusunda Türkiye ve KKTC ile diyaloğa girmek yerine mandacı ve konuyla ilgisiz bölge dışı aktöreden medet ummaları sömürgeci bir mantığın eseri olduğuna dikkat çeken Aksoy, şu ifadeleri kullandı;

Mısır, Yunanistan, GKRY, Fransa ve BAE Dışişleri Bakanlarının bugün Doğu Akdeniz ve Libya konusunda yayınladıkları ortak bildiri, takip ettikleri politikalarla bölgesel kaos ve istikrarsızlık peşinde koşan, halkların demokrasi ümitlerini darbeci diktatörlerin fütursuz saldırganlığına kurban etmekte beis görmeyen, ancak hesapları Türkiye tarafından bozulduğunda hezeyana kapılan bir grup ülkenin ikiyüzlüğünün ibretlik bir örneğidir.

‘TÜRKİYE ULUSLAR ARASI HUKUK TEMELİNDE MEŞRU MENFAATLERİNİ KORUYOR’

Yunanistan ve GKRY’nin Doğu Akdeniz konusunda ülkemizle ve KKTC ile diyaloğa girmek yerine, konuyla ilgisiz bölge dışı aktörlerden medet ummaları, ancak mandacı ve sömürgeci bir mantığın eseri olabilir.

Türkiye’nin uluslararası hukuk temelinde meşru menfaatlerini korumak amacıyla attığı adımların haksız ve hukuksuz gerekçelerle çarpıtılması asla kabul edilemez.

Aynı durum keza Mısır için de geçerlidir. Bu ülke yöneticileri kendi halkının menfaatlerini ve haklarını korumak yerine, bunlardan çoktan feragat etmeyi tercih etmiş gözükmektedir.

TÜRKİYE DÜŞMANLIĞI İTTİFAKI

Doğu Akdeniz’le Birleşik Arap Emirliklerinin hiçbir alakası olmadığını belirten Aksoy, sözlerini şöyle sürdürdü;

Doğu Akdeniz’le hiçbir alakası olmayan BAE’ni ise diğer ülkelerle biraraya getiren, Türkiye düşmanlığından başka bir şey değildir. Bu ülkenin hem bize, hem Libya’ya karşı sabıkası bellidir.

Barış Pınarı Harekâtımızla Suriye’de bir terör devletçiği kurma emellerine ağır bir darbe vurduğumuz Fransa’nın ise, bu ruh hali içinde Türkiye’ye karşı oluşturulan şer ittifakının hamiliğine soyunduğu anlaşılmaktadır.

Tüm bu ülkeleri aklıselime, uluslararası hukuka ve teamüllere uygun hareket etmeye davet ediyoruz. Bölgemizde barış ve istikrar şer ittifakları ile değil, ancak samimi ve gerçek bir diyalog ve işbirliği ile tesis edilebilir.’’

 

YORUM YAP