DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Sındır: ‘2 milyon 83 bin çiftçinin bankalara toplamda 128 milyar TL borcu bulunuyor.’

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Sındır: ‘2 milyon 83 bin çiftçinin bankalara toplamda 128 milyar TL borcu bulunuyor.’

CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır TBMM’ye üreticinin Tarım Kredi Kooperatifleri ve başta Ziraat Bankası olmak üzere tüm Kamu Bankalarına olan kredi borçlarının faizlerinin silinmesi ve kalan anapara tutarının taksitlendirilmesine ilişkin kanun teklifi sundu.

‘Pandemi koşulları sonucunda gıda kriziyle karşı karşıya kalmak kaçınılmaz görünüyor.’

Sındır kanun teklifine ilişkin yapmış olduğu açıklamada; “Covid-19 salgını tüm dünyayı olduğu gibi maalesef ülkemizi de etkisi altına aldı. Bir yandan yanlış tarım politikaları, hatta politikasızlığı, diğer yandan küresel iklim değişikliğine bağlı olumsuz etkiler ve yaşanan pandemi koşulları sonucunda gıda kriziyle karşı karşıya kalmak kaçınılmaz görünüyor. Bu nedenle ve yerel üretim kaynaklarımızla sağlayacağımız gıda arzının devamlılığı için üretimi ve üreticimizi mutlaka desteklemeliyiz. Ne yazık ki ülkemizde tarımsal durum her geçen gün kötüye gidiyor. Üretim dışına itilen 35 milyon dekar “ekilebilir” tarım arazisinin yanı sıra, son 18 yılda, 1 milyondan daha fazla çiftçimiz tarımsal üretimden, kadim meslek çiftçilikten ayrılmış durumda. Yanlış tarım politikaları kırsal nüfusu her geçen gün azaltırken üreticilerimizi de tarımdan uzaklaştırıyor ve büyük kentlere göç nedeniyle daha büyük sosyal ve ekonomik sorunları da beraberinde getiriyor. Üretim toplumu olmaktan, tüketim toplumu olmaya doğru bir dönüşüm söz konusu. Buğday gibi en temel ürünümüzde bile ithalatçı konumdayız ve 2019 yılında dünyada en fazla buğday ithal eden ülke olduk. Bu ithalat için, Dahilde İşleme Rejimi kapsamında un sanayimizde değerlendirip un ihracatı yapıyoruz diyerek mazeret üretiyorlar. Oysa ki, buğdayda üretim, dış ticaret ve tüketim verilerine baktığımızda iç tüketim açığımızın da ithalat ile kapatıldığı görülecektir. Buğdayın anavatanı olan bu topraklar, böyle anılmayı hak etmiyor” ifadelerini kullandı.

Aynı zamanda Ziraat Mühendisi de olan İzmir Milletvekili Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, ”Üretimden kopartılan üreticilerimizi tekrar tarlasına, hayvanlarına döndürebilmenin ne denli zor olduğu bilinmektedir. Bu nedenledir ki, üreten çiftçimize daha çok sahip çıkmalı, toprağı ve hayvanları ile barışık kalmasını sağlamalı ve bunun için de gereken desteği sağlamalıyız. Pandemi şartlarında sofralarımızdan gıdayı eksik etmemek için özveriyle çalışan çiftçilerimizin, daha da fazla desteğe ihtiyaçları olduğu açıktı. İktidara bir kez daha seslenmek istiyorum, üreticilerimizi kösteklemeyi bırakın destekleyin!” vurgusunu yaptı.

‘2 milyon 83 bin çiftçinin özel ve kamu bankalarına toplamda 128 milyar Türk Lirası borcu bulunmaktadır.’

Çiftçinin traktörlerinin haczedildiğini hatırlatarak hükümeti eleştiren Sındır; “Devlet desteklerinden yasal olarak hak ettiği desteği alamayan ve ürettiğinden para kazanamayan çiftçi, borçlanarak ayakta kalmaya çalışmaktadır. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) 2020 Eylül ayı verilerine göre, 2 milyon 83 bin çiftçinin özel ve kamu bankalarına toplamda 128 milyar Türk Lirası borcu bulunmaktadır. Üreticilerin kurmuş olduğu bir çiftçi kuruluşu olan Türkiye Tarım Kredi Kooperatifine ise, 12 milyar Türk Lirası borcu bulunan çiftçimiz, zor durumdadır. Çiftçilerin Tarım Kredi’ye olan borçlarını, özellikle tarımsal üretim için kullandıkları bilinmektedir. Gübre, mazot, tohum, ilaç gibi üretimin temel unsuru girdi kalemlerinde borçlarını ödeyemedikleri için çiftçilerin üretim araçları, maalesef Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından haczedilmektedir. Üretim araçları elinde olmayan çiftçinin üretim yapıp para kazanması ve borçlarını ödemesi mümkün değildir. 2002 yılında tarımsal üretim yapan bir çiftçinin toplam yıl içindeki borcu 1.000 Türk Lirası iken, bugün bu rakam çiftçi başına ortalama 61.000 Türk Lirasına ulaşmıştır” dedi.

YORUM YAP