DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Su kaynaklarına erişim kadar temiz su problemi de büyüyor

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Su kaynaklarına erişim kadar temiz su problemi de büyüyor

Doğal Hayatı Koruma Örgütü (WWF) tarafından yapılan bir araştırmaya göre dünya nüfusunun önemli bir kısmı iklim değişikliği nedeniyle gelecekte sel, susuzluk veya kötü su kalitesinden etkilenebilecek. Açıklamada ayrıca  2050 yılında dünya nüfusunun yarısından fazlasının “çok yüksek su riski” olan bölgelerde yaşamlarını sürdürmek zorunda kalabileceği vurgulandı.

Konu hakkında Araştırmayla ilgili bilgi veren WWF Uluslararası Su Kaynakları Danışmanı Theresa Schiller, “Yeni analizler ve değişiklikler yapmazsak ağır bir bedel ödeyeceğimiz görülüyor. Şehirlerde daha az su tüketme olasılığı daha yüksek olacak” dedi.

Su kaynaklarına erişim kadar temiz su problemi de büyüyor.

Bir milyardan fazla insan temiz suya erişemiyor ve 2,4 milyar insan yeterli sanitasyona (sanitasyon, hijyen için gerekli olan koşulların sağlanması ve korunması) sahip değil; endüstriyel süreçlerden kaynaklanan toksik kimyasallarla dolu akarsular, çöpler, toprak kirliliği, hava kirliliği, su kalitesindeki bozulmaya etki edebiliyor.

Ayrıca atmosfere salınan sera gazlarının neden olduğu düşünülen sera etkisinin sonucunda, dünya üzerinde yıl boyunca kara, deniz ve havada ölçülen ortalama sıcaklıklarda artış yaşanması da buharlaşmayı arttırdı. Sıcaklık artışının neden olduğu küresel ısınma nedeniyle dünyanın her geçen sürede yeni sıkıntılarla uğraşmak zorunda kalacak.

WWF Uluslararası Su Kaynakları Danışmanı Theresa Schiller, su kaynaklarına erişim ve temiz su sıkıntısı çekebilecek bölgeler arasında Güney Asya, Ortadoğu, Güney Amerika ve Afrika’nın yanı sıra Pekin, İstanbul ve Rio de Janeiro gibi kalabalık metropollerin de adını saydı.

Schiller ayrıca, sera gazı emisyonlarını azaltmak ve doğaya dayalı çözümlere yatırım yapmak için çok geç olmadığını da sözlerine ekledi.

WWF’ye göre, Almanya’daki şehirler küresel karşılaştırmada iyi konumda. Bununla birlikte, son yıllarda kurak ve sıcak geçen yaz mevsimleri veya az yağışlı kış mevsimleri Almanya için de iyimser bir tablo çizmiyor.

 

YORUM YAP