DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Tarım Bakanlığı, etiketlerden ‘trans yağ’ ibaresini çıkarıyor

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Tarım Bakanlığı, etiketlerden ‘trans yağ’ ibaresini çıkarıyor

Tüketici artık aldığı ürünün içinde trans yağ olup olmadığını bilemeyecek; Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, konuya ilişkin olarak hazırladığı “Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” taslağı hazırlandı. Buna göre hazır gıdalarda ‘transyağ’ etikette yazılmayacak; özellikle çikolata, bisküvi, cips gibi pek çok gıda maddesinin ambalajında yer alan “trans yağ yoktur” ibaresi çıkartılıyor. Ayrıca etiketlerden de kaldırılacak.

Taslak bu haliyle kabul edilirse bazı ürünlerin etiketinde yer alan “ürünlerimizde trans yağ yoktur” ibaresi de böylece yasaklanmış olacak. Oysa Günlük beslenmede hazır gıdaların varlığı oldukça yüksek miktarda bulunuyor. Ara öğünde atıştırılan bisküvi, kraker gibi atıştırmalıklar, dondurulmuş hazır gıdalar, çikolatalar ve daha sayılabilecek onlarca ürün, raf ömrü uzasın diye genellikle trans yağ içermektedir.

Buna göre gıda ürünlerinde artık ‘trans yağ’ olsa da olmasa da etikete yazılamayacak.

Bakanlık tarafından hazırlanan “Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” taslağı bakanlığın internet sayfasında görüşe açıldı.

Taslağın 7. maddesine göre, Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliğinin 35.maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendi şu şekilde değiştiriliyor: “7/3/2017 tarihli ve 30000 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıdalara Vitaminler, Mineraller ve Belirli Diğer Öğelerin Eklenmesi Hakkında Yönetmelik ile getirilen kısıtlamalar kapsamında gıda etiketlerinde trans yağ ile ilgili beyan yapılmaz.”

Trans Yağ ibaresinin kaldırılmasına ilişkin bu taslak hazırlanırken sektör uzmanları gıda endüstrinin bu alanda önemli yatırımlar yaptığını belirtiyor ve birçok işletme ürününde trans yağın kullanmadığını söylüyor. Bu nedenle yeni düzenleme trans yağ kullanmayanlar için haksız rekabet oluşabilir.

Ayrıca denetim konusunda da Bakanlığın çalışmalarının devam etmesi özellikle vurgulanıyor.

YORUM YAP