Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli, tüm Tarımsal ve Hayvansal kayıtların ve işlemlerin tek bir platformda toplandığı E-Tarım portalının tanıtım toplantısına katıldı. E-Tarım Portalı, Bakanlığın çiftçi, vatandaş ve firmalara yönelik tüm işlemlerini tek çatı altında toplayan online bir sistem.
Bakan Pakdemirli tanıtım oplanısında, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uydu teknolojilerini yaygın olarak kullandığını belirterek, şunları söyledi:
”Uydu görüntüleri sayesinde; tarım ve orman varlığımızı, su kaynaklarımızı izliyor, gelişmelerini takip ediyor, sorun varsa anında çözüm üretebiliyoruz. Uydu teknolojileri, ayrıca bilgi derinliğimizi de artırıyor. Ekilmeyen alanları izliyor, ürün var mı yok mu kontrol ediyoruz. Ekili alanlarda haritalama altyapısını oluşturuyoruz. Tarım arazilerinde yapılaşmaları, ormanların ve su kaynaklarının durumunu hep uydudan takip ediyoruz. Ayrıca, pamuk gibi bazı ürünlerde; desteklerin çapraz kontrolünü de uydudan aldığımız görüntüler sayesine yapabiliyoruz” dedi.
Bakan Pakdemirli, 36 Milyon tarım parselinin her birini tek tek belirlediklerini belirterek Ulusal Ölçekte Sayısal Toprak Haritaları ‘nın oluşturulduğunu belirtti:
”Her bölgedeki toprak tipi ve özelliği bu haritalara işlenmektedir. Bu anlamda; pamuk gibi birçok üründe de, ekim alanlarını daha net tespit edebiliyoruz” diye konuştu.
Bakan Pakdemirli, 2019 yılı şubat ayında hayata geçirilen ‘E-Çiftçi Portalı’nın da önemle üzerinde durdu. Tüm üreticilerin işletmesindeki tüm bilgilere, cep telefonu ya da bilgisayarlarıyla kolayca ulaşabildiği ve işlemlerini yapabildiği sistem sayesinde; kayıtlı tüm arazi bilgileri, parsellerdeki kayıtlı ürünler, hayvanların doğumundan ölümüne, nakil işlemlerine kadar her türlü bilgiye yol katetmeden veya vakit kaybetmeden ulaşmak mümkün.
2020: TARIMDA DİJİTALLEŞME YILI
2020 yılının Tarımda Dijitalleşme Yılı ilan edildiğini hatırlatan Bakan Pakdemirli, bu doğrultuda atılan önemli adımlardan birinin de DİTAP olduğunu belirtti. ”DİTAP, sadece üretici ve tüketiciyi buluşturan bir dijital platform değil! Arkasında, sözleşmeli üretim başta olmak üzere, üretim maliyetlerinin düşmesi, fiyat istikrarının sağlanması, aracı unsurların kaldırılması, üreticinin pazar gücünün artması, finansman olanaklarının arttırılması gibi tarıma değer katacak birçok faktör var!
Bu arada DİTAP’taki üye sayısı, 3 ayda 28 Bini, toplam ciro da 100 Milyonu geçti. Hayırlı, uğurlu olsun! Ayrıca, şu anda DİTAP üzerinden sözleşmeli satışlar da yapılmaya başlandı. Örneğin; Erzurum Olur ilçesinden İstanbul’a pekmez satışı yapıldı. Yine Kahramanmaraş Türkoğlu ilçesinden Ankara’daki bir turşu fabrikasına salatalık satışı yapıldı. İnşallah bunları daha da artırmak ve çeşitlendirmek istiyoruz.”
TÜRKVET Sistemi de dijitalde yerini aldı
Sığır, koyun ve keçilerin kayıt altına alındığı TÜRKVET sisteminin de temmuz ayı başında mobile ortama taşındığını belirten Bakan Pakdemirli, sadece Bakanlık değil, bağlı kuruluşların hizmetlerinin de artık dijital ortamda olduğunu belirtti. ”Örneğin; besicilerimiz Et ve Süt Kurumumuzdan hayvan kesimi için randevularını, e-devlet üzerinden dijital olarak sorgulayabiliyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğümüzü de; 65 Otomatik Gözlem İstasyonu ve 100 taşınabilir Havaalanı Gözlem Sistemi ile güçlendirdik. Ve 4,8 milyon çiftçimize de meteorolojik uyarıları SMS olarak iletiyoruz. Orman Genel Müdürlüğümüz de; Orman Ürünlerinin satışını, e-Satış portalı üzerinden yapmakta! Ayrıca, orman koruma faaliyetlerinde İHA ve Drone yanında, foto kapanları da etkin olarak kullanıyoruz. DSİ tarafından su verilerinin web servisler üzerinden paylaşılmasını sağlayacak olan Ulusal Su Bilgi Sistemini de inşallah bu yıl içinde kullanıma açıyoruz. Yine DSİ kamulaştırma işlemlerinin tek sistem üzerinden elektronik ve mobil olarak yapılmasını sağlayan Emlak ve Kamulaştırma Bilgi Sistemini de Haziran ayında hizmete aldık.”
İHA İLE 1 DAKİKADA 3,5 MİLYON HEKTARLIK ALAN İZLENEBİLİYOR
Bakan Pakdemirli, Orman yangınları ile mücadelede de dijital sistemlerin etkin kullanıldığını ifade etti. ”Bu yıl İHA’ları yangınlarla mücadele için kullanmaya başladık.
Ülkemizde askeri amaçlar dışında ilk kez orman yangınlarıyla mücadele için İHA kullanılıyor. Bir İHA ile anlık olarak 600-800 Bin hektarlık alanı, 1 dakika içinde ise, 3 ile 3,5 milyon hektarlık alanı tarayabiliyoruz. Böylece yangınları en hızlı şekilde tespit ederek bölgeye ulaşıyoruz.
Orman yangınlarıyla mücadelede haberleşme sistemimizi güçlendirdik ve YANGIN-CELL HABERLEŞME SİSTEMİ kurduk. Bu sistemde, bas-Konuş cihazları ile telsiz sistemleri arasında bağlantı kuruluyor. Akıllı telefonlar ile telsiz sistemlerinin entegrasyonu sağlandı. Böylece yangın anında mobil telefonlarla hızlıca iletişime geçiyoruz. Sistemin testleri başladı ve 3 ay içinde inşallah tam olarak hizmete alacağız.”