DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Tarımda ‘hidrolojik kuraklık’ yaşanıyor!

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Tarımda ‘hidrolojik kuraklık’ yaşanıyor!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) tarımda kuraklık riskine dikkat çekti. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Oda tarafından hazırlanan tarımsal kuraklık tehdidini kamuoyuyla paylaştı. Bayraktar, bazı illerde tarımsal kuraklık yaşandığına dikkati çekerek, tarımda nisan sonu itibarıyla geçen yıl 20 milyon 500 bin ton olan rekoltenin yüzde 9,75 azalarak 2021’de yaklaşık olarak 18 milyon 500 bin ton olması tahmin edildiğini belirtti.

Bayraktar son yıllarda yağışların yetersizliği nedeniyle “hidrolojik kuraklığın” yaşandığını söyledi.

”Göller ve akarsularda kurumalar görülmüş, barajlarda su seviyeleri azalmış, yeraltı su seviyeleri gerilemiş zaman zaman içme suyu konusunda dahi endişeler oluşmuştur. Bu yıl yeterli sulama yapılamaması durumunda birçok üründe de verim kaybı yaşanabilecektir. Su yetersizliği ürün tercihlerini de etkilemektedir. Ege Bölgesi’nde pamuk yerine kuru şartlarda üretimi üretilebilen ayçiçeğine yönelme olmuştur. Hidrolojik kuraklık sonucu sulu tarım alanları da riske girmiştir. Çiftçiler yağışın olmaması ve baraj su seviyesinin düşük olması nedeniyle hangi ürünü ekeceği konusunda kararsız kalmaktadır. Önümüzdeki aylarda yağışların yetersiz olması ve sulamanın yeterli düzeyde yapılamaması ile mısır, pamuk, şekerpancarı gibi çok su tüketilen ürünlerde de sorun yaşanabilecektir.” dedi.

Dünyada 2020-2021 döneminde tahıl arzında sıkıntı bulunmadığını belirten Bayraktar, salgın sürecinde, gıda güvenliği endişesi, iklim değişikliği gibi nedenlerle ithalatçı ülkelerin fazla alım yapmaları, ihracatçı ülkelerin ise ihracatlarını kısıtlamaları veya stoklarını artırmak istemeleri gibi nedenlerle talep yönünde sıkıntılar yaşandığını kaydetti.

Türkiye’de kuraklık

Bayraktar, üretim döneminin başladığı 1 Ekim 2020–30 Nisan 2021’de ülkede yağışların 337,5 milimetre olduğuna, bu oranın normalden yüzde 23,6, geçen yıldan ise yüzde 18,6 az olduğuna dikkati çekti.

Bayraktar, bu durumun ekimi yapılan hububat, baklagiller ve bazı yem bitkileri ekilişlerinin gelişimini olumsuz etkilediğini bildirdi.

Turkiye Ziraat Odalar Birligi (TZOB) Genel Baskani Semsi Bayraktar, kurban fiyatlari hakkinda basin aciklamasi yapti.

YORUM YAP