DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Thwaites Buzulu küresel deniz seviyesi yükselişinde etken olabilir!

Yayınlanma Tarihi : Google News
Thwaites Buzulu küresel deniz seviyesi yükselişinde etken olabilir!

Türkiye’nin yaklaşık 3’te 1’i; veya  İngiltere büyüklüğündeki 192 bin kilometrekarelik yüzölçümü ile Antarktika’nın en büyük buzullarından biri olan Thwaites Buzulu erimeye devam ediyor.

Antarktika Yarımadası’nın doğusundaki Thwaites Buzulu Batı Antarktika Buz Levhası’nın tam merkezine oturduğu için “kıyamet buzulu” olarak adlandırılıyor. Thwaites küresel deniz seviyesi yükselişinin yüzde 4’ünden sorumlu tutuluyor!

Deniz seviyesi 65 santimetre yükselebilir

Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Başkanı Prof. Dr. Burcu Özsoy, Antarktika’daki Thwaites Buzulu’nda mevcut erimenin devam etmesi halinde 2100 yılına kadar deniz seviyesinin 65 santimetre yükselebileceğini, iklim değişikliğinin şiddetinin ve hızının bu yükselişi etkileyecek faktörlerden biri olduğunu belirtti.

Thwaites Buzulu yılda yaklaşık 50 milyar ton buz kaybediyor. Bu nedenle hacmi bakımından  erime devam etmesi durumunda oluşturabileceği tehdit nedeniyle “kıyamet buzulu” olarak adlandırılıyor.

Bazı görüşlere göre Kıyamet Buzulu” olarak nitelendirilen Batı Antarktika’daki Thwaites Buzulu’nun aşağı kaymasını önleyen deniz buzunda çözülme de artıyor! Çözülmenin artışı erimenin hızlanması demek.

Buzulun Erimesi Yalnızca Küresel Isınma Kaynaklı Değil

Batı Antarktika’da bulunan ve “Doomsday Glacier”, yani kıyamet günü buzulu olarak da bilinen Thwaites Buzulu’nun erimesinin en büyük nedenlerinden biri küresel ısınma. Ancak bu aşırı hızlı erimenin bir nedeni daha var; Thwaites Buzulu’nun Dünya’nın kendi ısısından dolayı da hızla eridiği ortaya çıktı. Nature dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre jeotermal kaynaklı bu ısınma, buzulun neden bu kadar hızlı eridiğine bir cevap oldu.

Araştırmayı yürüten jeofizikçi Ricarda Dziadek; buzulun, yer kabuğunun normalden ince olduğu bir yere denk geldiğini ve bunun metrekarede 150 miliwatt’lık bir ısı akışının buzula ulaşmasına neden olduğunu ifade etti.

Yani küresel ısınma ile birlikte buzulun Dünya’nın kendi ısısından dolayı da hızla eridiği ortaya çıktı.

 

 

 

 

YORUM YAP