DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Türkiye 2020 yılı Ekim ayında tüm zamanların en yüksek aylık ihracat değerine ulaştı

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Türkiye 2020 yılı Ekim ayında tüm zamanların en yüksek aylık ihracat değerine ulaştı

2020 yılı Ekim ayında ihracatı geçen yıla göre % 5,6 artış ile 17 milyar 333 milyon dolar olarak gerçekleşerek, tüm zamanların en yüksek aylık ihracat değerine ulaştı.

GTS’ye göre Ekim ayında ihracatımız bir önceki yılın aynı ayına göre %5,6 oranında arttı, ithalatımız ise %8,5 oranında arttı.

2020 yılı Ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre;

  • İhracat, % 5,6 artarak 17 milyar 333 milyon dolar,
  • İthalat, % 8,5 artarak 19 milyar 729 milyon dolar,
  • Dış ticaret hacmi, % 7,2 artarak 37 milyar 62 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.

İhracatın ithalatı karşılama oranı % 87,9 oldu.

2020 yılında Ekim ayı ihracatın ithalatı karşılama oranının en yüksek olduğu ay olarak kaydedildi.

GTS’YE GÖRE EKİM AYINDA ALTIN HARİÇ İTHALATIMIZ % 5,7 ORANINDA ARTIŞLA 17 MİLYAR 718 MİLYON DOLAR.  ALTIN HARİÇ KARŞILAMA ORANI İSE %95,3 OLDU

İşlenmemiş veya yarı işlenmiş altın ithalatı hariç tutulduğunda, Ekim ayı ithalatının bir önceki yılın aynı ayına göre % 5,7 oranında arttığı görülmektedir. Bununla birlikte,  işlenmemiş veya yarı işlenmiş altın dış ticareti hariç olarak bakıldığında Ekim ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı % 95,3 gibi oldukça yüksek bir seviyeye çıktığı anlaşılıyor.

Ticaret Bakanlığı’nın açıklanan veri bültenine göre;

”Altın hariç tutulduğunda, Ocak-Ekim döneminde, ithalatın % 5,1 düşerek 155 milyar 403 milyon dolar olarak gerçekleştiği ve bu dönem için ihracatın ithalatı karşılama oranının ise % 85,7 düzeyine yükseldiği gözlemlenmektedir.”

EKİM AYINDA EN FAZLA İHRACATI GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ FASIL “MOTORLU KARA TAŞITLARI” OLDU

“Motorlu Kara Taşıtları” faslında ihracatımız Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %2,5 artışla, 2 milyar 547 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Ekim ayında en fazla ihracat yaptığımız diğer fasıllar ise sırasıyla %5,2 artışla “Kazanlar ve Makinalar” (1 milyar 681 milyon dolar) ve %15,6 artışla “Örme giyim eşyası ve aksesuarı” (979 milyon dolar) olmuştur.

Pandemi sonrası otomotiv, hazır giyim ve tekstil gibi ana ihraç sektörlerimizdeki ihracat artış trendi Eylül ayı ile kıyaslandığında Ekim ayında da devam etmektedir.

Diğer taraftan, normalleşme sürecinin etkisiyle, Eylül ayına kıyasla Ekim ayında ihracatı önemli ölçüde artış gösteren fasıllar göze çarpmaktadır. Buna göre Ekim ayında bir önceki aya göre Elektrikli makine ve cihazlar faslı ihracatı %6,8, Kıymetli Taşlar faslı ihracatı %87,4 ve Demir ve çelik faslı ihracatı %12,5 oranında artmıştır.

EN FAZLA İHRACAT YAPTIĞIMIZ ÜLKE ALMANYA

Ekim ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkeler sırasıyla Almanya (1 milyar 620 milyon dolar), İngiltere (1 milyar 495 milyon dolar) ve Irak (966 milyon dolar) olurken ithalatta ise ilk üç sırayı Almanya (2 milyar 257 milyon dolar), Çin (1 milyar 919 milyon dolar) ve Rusya (1 milyar 330 milyon dolar) almıştır. Ekim ayında ihracatçılarımız 208 farklı ihracat pazarına ulaşmayı başarmıştır.

Covid-19 süreci sonrasında görülen normalleşme süreçlerinin ikili ticaretimize olumlu yansımasının Ekim ayında da devam ettiği anlaşılmaktadır. Başta AB ülkeleri olmak üzere ana ihracat pazarlarımızdaki normalleşme ile beraber, bu pazarlara ihracatımızın da toparlanma içine sürecine girdiği görülmektedir.

Nitekim bir önceki aya göre önemli pazarlarımızdan Almanya’ya %6,8, İngiltere’ye %30,9, Irak’a %21, ABD’ye %1,7 İtalya’ya %13,1, Fransa’ya % 6,1, İspanya’ya %5,3, Birleşik Arap Emirlikleri’ne %40 ve Rusya’ya %15,6 oranlarında ihracat artışı kaydedilmiştir.

EN BÜYÜK İLK 3 İHRACAT PAZARIMIZ TOPLAM İHRACATIMIZIN %23,5’İNİ OLUŞTURDU

Ekim ayında GTS’ye göre en fazla ihracat yaptığımız ilk üç olan Almanya, İngiltere ve Irak’a yönelik ihracatımız toplam aylık ihracatımızın % 23,5’ini oluştururken, en fazla ithalat yaptığımız ilk üç ülke olan Almanya, Çin ve Rusya Federasyonunun aylık ithalatımızdan aldığı pay ise % 27,9 olarak gerçekleşmiştir.

Buna ilaveten Sayın Bakanımızın işaret ettikleri “Ticarette Yeni Yol Haritası” çerçevesinde 2020 yılı Ekim ayında potansiyel pazarlarımızdan Çin’e ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre  %21,6 artmış, Rusya’ya ihracatımız ise %11,5 oranında artış göstermiştir.

Geçen yılın aynı ayına göre 2020 yılı Ekim ayında görülen Güney Kore’ye %50,8’lik ve İsviçre’ye %95,2’lik ihracat artışları ise dikkat çekmiştir.

Ekim ayında Avrupa Birliği ülkelerine yapmış olduğumuz ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre % 4,1 artışla 7 milyar 226 milyon dolar olurken söz konusu ülkelere yapmış olduğumuz ihracat toplam ihracatımızın %41,7’sini oluşturmuştur.”

GTS nedir?

Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi.

Tüm dünyada dış ticaret istatistikleri iki ana kategoride yayımlanmaktadır: “Genel Ticaret Sistemi (GTS)” ve “Özel Ticaret Sistemi (ÖTS)”. Genel Ticaret Sistemi’nde (GTS), Gümrük alanlarına ve serbest bölgelere giren ve çıkan mallar da dış ticaret verisinde yer almaktadır. Özel Ticaret Sistemi’nde (ÖTS) ise gümrük sınırı esas alınmaktadır. Bu tanıma göre serbest bölgeler ve gümrük antrepoları gümrük sınırı dışında yer almaktadır.

Dünya örneklerine bakıldığında; GTS kullanımının ÖTS’ye nazaran daha yaygın olduğu görülmektedir. Ülkemiz Merkez Bankası da Ödemeler Dengesi hesaplarında GTS’yi kullanmaktadır.

YORUM YAP

DÖVİZ KURLARI

  • Dolar DOLAR
    ALIŞ SATIŞ FARK
  • Euro EURO
    ALIŞ SATIŞ FARK
  • Sterlin İNG. STERLİNİ
    ALIŞ SATIŞ FARK
  • Frang İSV. FRANGI
    ALIŞ SATIŞ FARK
  • Kanada Doları KAN. DOLARI
    ALIŞ SATIŞ FARK
  • Çeyrek Altın ÇEYREK ALTIN
    ALIŞ SATIŞ FARK
  • Gram Altın GRAM ALTIN
    ALIŞ SATIŞ FARK
  • Bitcoin BITCOIN
    FİYAT DEĞİŞİM

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

  • Satış
    Alış